Skip to main content
Novice

VII. Konvencija Blind Date Ljubljana 2022 – Sejem knjig umetnika in umetniških publikacij

By 5 decembra, 202216 decembra, 2022No Comments

Foto: Arhiv Galerije P74

Četrtek, 22. december 2022, 18h – 22h, Galerija P74

______

VII. Konvencija Blind Date Ljubljana 2022 prehaja v sklepno dejanje, v sejem knjig umetnika in umetniških publikacij – Ljubljana Art Book Fair 2022.

V četrtek, 22. decembra 2022 ob 18.00 uri v prostorih Centru in Galeriji P74 odpiramo sejem knjig umetnika in umetniških publikacij. Sejem bo odprt med 18.00 in 22.00 uro.

Ob odprtju sejma bo strokovna žirija razglasila najboljšo knjigo umetnika izdano v Sloveniji med leti 2019 in 2022. Zmagovalno knjigo bo v letu 2023 Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. promoviral na osrednjih sejmih po Evropi in na sejmu NY Art Book Fair v New Yorku ter podprl produkcijo izdaje nove knjige umetnika.

Sodelovanje na sejmu so poleg posameznih umetnikov potrdili:
Sergej Vutuc, Nez Pez, Instutute for Contemporary Art Zagreb, Mina Fina, Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Kodoji Press, Jaka Vatovec, Lealudvik, Marko K. Gavez,…(seznam se dopolnjuje)

V KAPSULI bo v tem času na voljo tudi skrbno izbran nabor knjig umetnika, katalogov, zinov in umetniških edicij domačih in tujih umetnikov in založnikov.


Sedma edicija Konvencije Blind Date Ljubljana 2022 je osrednji dogodek namenjen produkciji, promociji in popularizaciji knjige umetnika in umetniških publikacij. Konvencija ostaja na poti iskanja vedno novih poti.

Letošnjo edicijo smo pričeli s predavanjem Suzane Milevske Kalokagathia: Razmerje med kategorijami estetskega, etičnega in političnega v sodobni umetnosti in kuratorstvu  v Galeriji P74 4. oktobra 2022. Predavanje se je osredotočilo na recipročne odnose med kategorijami lepega in dobrega, med obliko in vsebino in med nekaterimi drugimi dihotomnimi koncepti, ki so nastali v času modernizma in še vedno vplivajo na diskurzivno polje sodobne umetnosti.

Sledilo je sodelovanje na sejmu knjig umetnika in umetniških edicij ACCIDENT(s) – Atypical Book Fair 2022 v Parizu med 10. novembrom in 13. novembrom 2022. Gre za premiero novega pariškega sejma, ki veliko obeta. Z inovativnimi ustvarjalci knjig umetnika, antikvarjev, predstavitev historične efemer, nove produkcije, ki nastaja na križišču umetnosti in aktivizma ipd.

Med 2. decembrom in 20. decembrom 2022 gostimo razstavo zagrebškega umetnostnega zgodovinarja in kritika Darka Šimičića ANTIKVARIAT Ljubljana. Njegova zbirka obsega več sto knjig umetnika lokalnih in mednarodnih umetnikov, ki so nastale od dvajsetih let dvajsetega stoletja do danes.

> Ob razstavi napovedujemo promocijo novih publikacij, mdr. novega kataloga projekta Tadeja Pogačarja Živali hiše ljudje. Zgodnja dela.

Po razstavi sledi tradicionalni sejem knjig umetnika in umetniških edicij, ki bo na ogled v Galeriji P74, z domačimi izbranimi založniki in samozaložniki ter mednarodnimi gosti (22. december 2022, 18h-22h).

> Tudi letos ob sejmu podeljujemo nagrado za najboljšo knjigo umetnika izdano v letih med 2019 in 2022.

Vsi dogodki Konvencije Blind Date Ljubljana 2022 so brezplačni.
Vljudno vabljeni!