Skip to main content
Novice

Predavanje Suzane Milevske

By 28 septembra, 202216 decembra, 2022No Comments

Foto: Suzana Milevska

4. 10. 2022, 18.00
Center in Galerija P74

Vljudno vabljeni na javno predavanje Suzane Milevske Kalokagathia: Razmerje med kategorijami estetskega, etičnega in političnega v sodobni umetnosti in kuratorstvu  v Galerijo P74 v torek, 4. oktobra 2022 ob 18.00 uri.

Predavanje bo v angleškem jeziku in je del letošnje konvencije Blind Date.
>Prosimo pridite točno, saj se glavni vhod zapira ob 18.15 uri.

______

Suzana Milevska
Kalokagathia: Razmerje med kategorijami estetskega, etičnega in političnega v sodobni umetnosti in kuratorstvu

Predavanje Suzane Milevske se osredotoča na recipročne odnose med kategorijami lepega in dobrega, med obliko in vsebino in med nekaterimi drugimi dihotomnimi koncepti, ki so nastali v času modernizma in še vedno vplivajo na diskurzivno polje sodobne umetnosti. Suzana Milevska pričenja pri starogrškem pojmovanju kalokagathia, ki predstavlja most med sferami esretskega, etičnega in političnega. Ena od glavnih vrlin tega eseja je izzivanje priznanih dihotomnih razlikovanj Walterja Benjamina med “politizacijo estetike” in “estetizacijo politike”. Milevska jih ne vidi kot nujno izključujoče in negativne, saj se ti koncepti prepletajo. Predavanje ponuja razmislek o vlogi vizualnih podob in predmetov kot katalizatorjev družbenih sprememb na eni strani, ter o vlogi subjektov – umetnikov, aktivistov, kustosov kot pobudnikov transformativnih estetskih, etičnih in političnih procesov na drugi strani. Odnos med podobo, objektom in subjektom bo obravnavan skozi podrobnejši pogled na različne umetniške strategije in umetniške prakse, ki nameravajo sprožiti družbene spremembe.

______

Dr. Suzana Milevska je teoretičarka in kustosinja vizualne umetnosti in kulture iz Skopja, Severna Makedonija. Njeni teoretski raziskovalni projekti vključujejo postkolonialno in feministično institucionalno kritiko reprezentacijskih režimov hegemone moči v umetnosti in vizualni kulturi. Zanima jo dekonstrukcija in dekolonizacija sporne kulturne dediščine v umetnostnih institucijah, zbirkah in v javnem prostoru. Predavala je na številnih tečajih in predavanjih na unicerzah in institucijah v Skopju, Londonu, Oxfordu, New Delhiju, New Yorku, Chicagu, Bostonu, Stockholmu, Gothenburgu, Dunaju, Mexico Cityju, Montrealu, Tokyu, Milanu, Oslu, Ljubljani, Innsbrucku, Sheffieldu, Berlinu, etc. Doktorirala je iz vizualne kulture na Goldsmiths College London, leta 2004 pa je Fullbrightov višji raziskovalec. Leta 2012 je prejela nagrado ALICE za politično kuriranje in Nagrado Igorja Zabela za kulturo in teorijo. Med leti 2013 in 2015 je bila gostujoča profesorica na Oddelku za centralne in jugovzhodne evropske umetnostno zgodovinske študije na dunajski Likovni akademiji. Objavila je knjige Gender Difference in the Balkans (2010), Stroj za preimenovanje: Knjiga (2010), On Productive Shame, Reconciliation, and Agencym, SternbergPress (2016) in prispevala številne članke v različne zbirke esejev in revij.