Skip to main content
Razstave 2022

Blind Date 2022: Darko Šimičić: ANTIKVARIAT LJUBLJANA

By 18 novembra, 202213 januarja, 2023No Comments

Filipo Tomasso Marinetti, Les mots en liberté futuristes, Milano, 1919

Aleksander Rodčenko, LEF no.2 in 3, Moskva, 1923

mangelos (Dimitrije Bašičević), les graphicons, Zagreb, 1958

2. – 20. 12. 2022
Center in Galerija P74

>postavitev @P74 Gallery

______

Knjiga umetnika je, vsaj kar se terminologije tiče, relativno nov medij umetniškega izražanja. Pod tem pojmom razumemo rabo forme knjige za eksperimentalno in inovativno oblikovanje umetniškega dela. Ustvarjalci tovrstnih knjig so likovni umetniki, književniki, agitatorji, fotografi, oblikovalci, teoretiki idr. Nekatera dela so izvedena unikatno, številna druga so tiskana v veliki nakladi. Sam termin knjiga umetnika je konec šestdesetih let prejšnjega stoletja uvedel kritik Germano Celant, v času velikih prelomov v umetniški praksi s pojavom konceptualne umetnosti, konkretne in vizualne poezije, procesualne umetnosti in fluxusa. To kar dela knjigo umetnika drugačno od ostalih umetniških del je, med drugim, odmik od klasične tradicije nedotakljivosti umetniškega dela. Knjigo se lahko vzame v roke, se jo lista, gleda in dotika. Gre za realizacijo ideje demokratične komunikacije s publiko. Knjiga je s časom postala predmet zbiranja in razstavljanja. Veliki muzeji in knjižnice imajo posebne oddelke nemenjene knjigi umetnika, medtem ko je njihovo razstavljanje postalo običajna praksa prestižnih kulturnih institucij. Danes se ekskluzivne in vredne knjige umetnika razstavljajo v steklenih vitrinah, tako kot srednjeveški rokopisi ali redke tiskane knjige.

Na razstavi ANTIKVARIAT LJUBLJANA bo prikazan izbor knjig umetnika iz zbirke umetnostnega zgodovinarja in kritika Darka Šimičića. Prve knjige, ki so bile pridobljene za zbirko leta 1978 so ročno narejene knjige Mladena Stilinovića. Danes je v zbirki več sto knjig lokalnih in mednarodnih umetnikov, ki so nastale od dvajsetih let dvajsetega stoletja do danes.

Razstavljene bodo knjige Filippa Tommasa Marinettija, Aleksandra Mihajloviča Rodčenka, Ljubomira Micića, Karla Teiga, Francisa Picabie, Johna Heartfielda, Dieterja Rotha, Josipa Vanište, Yves Kleina, mangelosa, Mladena Stilinovića, Hansa-Petra Feldmanna, skupine OHO, Ed Ruschea, Katalin Ladik, Vlada Marteka, Sanje Iveković, Marcela Broodthaersa, Josipa Stošića, Nore Turato in drugih.

Darko Šimičić