Skip to main content
Razstave 2022

Saša Šižgorič: Alter 53

By 12 julija, 202216 decembra, 2022No Comments

19. 8. – 6. 9. 2022
Center in Galerija P74

______

Projekt Saše Šižgorič se ukvarja s temo globalne komunikacije, množičnih informacij in družbenih omrežj. Znotraj nepretrganega toka informacij, kratki impulzi in dražljaji določajo naš ritem življenja, spreminjajo dojemanje časa in doživljanje tujega ter lastnega telesa ter onemogočajo možnost poglobljene osredotočenosti. Na omrežju Instagram lahko spremljamo dogajanje po svetu; na ekranu mobilnega telefona lahko vidimo vse, od podob jedi, posnetkov bombardiranja, smrtnih žrtev, naravnih nesreč do predstavitev novih modnih dodatkov influencerjev in selfijev.

Videoperformans Alter 53 zajema idejo prekinitve hitrega preklapljanja med vsebinami na družabnem omrežju Instagram. Slednje je imelo po statističnih podatkih v lanskem letu že več kot milijardo uporabnikov, več kot 500 milijonov pa jih vsakodnevno objavlja zgodbe oz. storyje. Celo ti nekaj sekundni posnetki se lahko zdijo predolgi, zaradi česar s prstom raje podrsamo levo, da nam prikaže novo zgodbo, morda bolj zanimivo ali privlačno. Projekt se je pričel s snemanjem desetih videoperformansov posnetih v živo preko omenjenega omrežja. Avtorica je performans izvajala deset dni, vsak dan ob isti uri ter točno 53 minut (kolikor časa na omrežju preživi povprečen uporabnik). Sama performativna gesta je namerno preprosta – gledanje v kamero oziroma ekran mobilnega telefona. Zanimalo jo je, če lahko z nezanimivo akcijo vzbudi pozornost in zadrži gledalce tudi naslednje dni. Postavitev v galerijskem prostoru vključuje videokolaž, sestavljen iz vseh desetih videoperformansov, ki ga bo spremljal ločen posnetek performansov prvega in zadnjega dne, vključno s komentarji gledalcev. Tretji element razstave je interaktivni tablični računalnik, na katerem lahko obiskovalec odpira in bere sporočila, ki jih je Saša Šižgorič prejela v času izvedbe performansa.

Na razstavi bo razvidna primerjava posnetkov videoperformansa, razkrita pa bodo tudi zasebna sporočila, ki so prikazana v obliki Instagram komunikacije pogovora, klepeta (chata). Umetnico je zanimal odziv in število udeležbe, kdo se bo pridružil in kaj bo ob pridružitvi počel sam – omogočeno jim je bilo gledanje, prenehanje gledanja, gledanje in branje komentarjev, ne pa dostop do sporočil. Naslednja stopnja zasebnega bo prvič razkrita na razstavi, kar gledalcu lahko nudi občutek intime, celo voajerizma. Projekt tako kaže avtoričin poskus prenosa virtualnega performansa, namenjenega specifični publiki v galerijski kontekst, ob čemer se postavljajo vprašanja o načinih pristopanja k slednjemu, odpira pa tudi vprašanje o sami uspešnosti performansa.

Razstava sodi v ciklus Odprti termin za mladega intermedijskega umetnika in predstavlja prvo samostojno predstavitev mlade umetnice. Projekt temelji na videoperformansu Alter 53 (2021), ki je nastal v sklopu magistrskega dela pod mentorstvom doc. dr. Polonce Lovšin in somentorstvom izred. prof. dr. Mojce Puncer, na Oddelku za likovno pedagogiko Pedagoške Fakultete Univerze v Mariboru.

______

Saša Šižgorič (1995, Velenje) je magistrirana profesorica likovne pedagogike, študij je končala na Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru. V študijskem letu 2020/21 se je udeležila študijske izmenjave na Akademiji za likovno umetnost v Neaplju. Na področju umetnosti jo zanimata predvsem video in performans, aktivna je tudi na področju ilustracije. Sodelovala je na več skupinskih razstavah. Kot koproducentka in glavna igralka je sodelovala z režiserko Mayo Slatinek pri ustvarjanju celovečernega filma Julija.