Skip to main content
Razstave 2020

Rebecca Reja: (37,55,58,13)

By 4 februarja, 20207 avgusta, 2020No Comments

7. 2. – 26. 2. 2020
Galerija P74

Vljudno vabljeni na odprtje razstave (37,55,58,13) Rebecce Reja v Galerijo P74, v petek, 7. 2. 2020 ob 19.00 uri.

Že od začetkov ustvarjanja Rebecci Reji poseben vir inspiracije in zanimanja predstavlja koža – največji organ, ki obdaja in ščiti telo. Zanima jo specifika kože, njena tekstura, vizualni izgled; tudi odkloni oziroma drugačnosti, njena nagubanost, povešenost, ki jo opaža pri koži njene mačke pasme sfinga, za katero je značilno, da nima dlake. Na podoben način dokumentira tudi telo, ki ga vizualno zaznamuje avtoimuna kožna bolezen vitiligo.

Njena novejša dela predstavljajo jedro aktualne razstave. Premišljena sopostavitev treh del Second Plan, Together in When You’ll be Gone (2018) učinkuje kot zaključena celota. Slika večjega formata Second Plan je postavljena kot ozadje ali podlaga. Na njej prevladujejo odtenki svetlo rožnate in asociirajo na kožo. Barva je nanešena z debelimi, širokimi nanosi barve, preko katerih so naslikane čiste, ravne linije. Abstraktnost podobe kaže odmik od začetnih mimetičnih pristopov. Pred platno je postavljeno delo When You’ll be Gone, ki ga sestavljata krpanka iz silikona in kovinsko stojalo. Krpanka je sestavljena iz kvadratov različnih odtenkov rožnate, ki se preliva v oranžno in rjavo. Celota kot nekakšna odeja visi čez kovinsko stojalo. Vtis materialnosti je izreden – krpanka učinkuje mesnato, gladko, nekateri deli so skorajda prosojni. Posamezni deli so ročno sešiti. Delo Togehter sestavljata dve kapljičasti obliki malega formata. Zgornji del je pripet na zaponko, ki je obešena na žebelj. Robovi so nepravilni, nekje gladki, drugod natrgani. Umetnica je tu eksperimentirala z novimi materiali in formo.

Objekti in slike Rebecce Reje učinkovito raziskujejo materialnost in neposredne vizualne učinke. Ti kažejo na ranljivost in surovost. Vabijo, da bi se jih dotaknili.

Kaj bomo občutili? Gnus? Hlad? Grobost? Ogabo? Ali nekaj prijetnega?

Rebecca Reja (1995, Koper) je študentka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO) v Ljubljani, smer slikarstvo. Poleg slikarstva ustvarja v grafiki, fotografiji, videu ter ustvarja objekte. Sodelovala je v več skupinskih projektih, mdr.  v Art Hotelu, Ljubljana (2016); A3, AGRFT, Ljubljana (2017); Galerija 7:069: PILOT epizoda, Layerjeva hiša, Kranju (2018) in projektu So-delo-vanje, Galerija Alkatraz, Ljubljana.