Skip to main content
Novice

Rastemo. Z vami že 25 let!

By 7 decembra, 202216 decembra, 2022No Comments

Foto: Arhiv Galerije P74

Praznovanje in druženje v Galeriji P74 v četrtek, 22. 12. 2022 ob 19.00 uri

______

Odprtje Centra in Galerije P74 pred petindvajsetimi leti v Ljubljani je prinesel nov model samoorganizirane in neodvisne umetnostne institucije, ki je vzpostavila premik od klasičnega razstavišča k bolj procesualnim in diskurzivnim oblikam delovanja. V dveh desetletjih in pol smo odigrali odločilno vlogo pri soustvarjanju celovite sodobne kulturne ponudbe v mestu, pri ustvarjanju novih povezav in sodelovanja med umetniki, znanstveniki in publiko, pri aktivni podpori inovativnih in raziskovalnih oblik umetnosti in kulture, pri socialnem vključevanju, pri podpori in pomoči najmlajšim generacijam umetnic in umetnikom, pri sodelovanju z generacijami starejših ustvarjalk in ustvarjalcev, občank in občanov.

Tu so se med drugim predstavili pomembni domači in mednarodni ustvarjalke in ustvarjalci kot so Milena Usenik, Drago Dellabernardina, Hito Steyerl (Berlin), Temporary Services (Chicago), Peter Walsh (New York), Paula Roush (London), Yona Friedman (New York), Carla Accardi (Rim), Geta Bratescu (Bukarešta). Prvič smo samostojno razstavljali v Sloveniji ključne avtorice in avtorje novih umetniških praks iz regije, kot so Sanja Iveković, Goran Trbuljak, Dalibor Martinis, Grupa 143, Dan in Lia Perjovschi, Miško Šuvaković idr.

Center in Galerija P74 je odigral ključno vlogo pri popularizaciji knjige umetnika. V letu 2003 je zasnoval Zbirko knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E., ki danes obsega več kot 500 knjig domačih in tujih avtorjev.

Knjige, ki smo jih založili, so v številnih najpomembnejših svetovnih zbirkah knjig umetnika, kot so MoMA, New York; CNEAI, Pariz; Metropolitan muzej, New York; International Center of Photography, New York; Muzej moderne umetnosti Waserburg, Bremen; Collection of the University of South End, London idr. Leta 2006 je Galerija P74 v sodelovanju z ameriškimi partnerji ustanovila neodvisno Nagrado skupine OHO, ki je del širše mednarodne mreže Young Visual Artist Award. Nagrada je namenjena podpori in promociji mladih vizualnih umetnic in umetnikov. Z leti je postala osrednja neodvisna nacionalna nagrada za mlade ustvarjalce v Sloveniji.

Leta 2008 je Galerija P74 dobila prvo vabilo na mednarodni sejem v Parizu in Dunaju. Od tedaj je reden gost najpomembnejših sejmov sodobne umetnosti v New Yorku, Dunaju, Madridu, Londonu, Baslu, Rotterdamu. Kot soproducenti smo sodelovali na 49. Beneškem bienalu sodobne umetnosti (2002), 27. Bienalu v Sao Paulu (2006), 10. Istanbulskem bienalu (2007) in Manifesti 9 (2012).

In zdaj? Gremo naprej!
Vabimo vas na praznovanje in druženje v Galerijo P74, v četrtek, 22. 12. 2022 ob 19.00 uri, na kos torte in kozarec vina, nato pa odločno naprej!
Vaši Nina, Uroš, Tadej