Skip to main content
KAPSULA program 2014

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. na prestižnem NY Art Book Fair

By 23 septembra, 201429 septembra, 2014No Comments

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. se med 26. septembrom in 28. septembrom 2014 udeležuje devete izdaje največjega sejma knjig umetnika na svetu NY Art Book Fair v New Yorku. Sejem tudi letos poteka v prostorih MoMA P.S.1 v Queensu.

Za predstavitev se je potegovalo okoli 600 založnikov in antikvarov, organizator pa je med njimi izbral le slabo polovico. Največ jih prihaja iz Amerike in Kanade, sledijo Angleži, Nizozemci, Nemci in Švicarji.  Sejem je izjemno popularen, saj ga je samo v lanskem letu  obiskalo v treh sejemskih dneh več kot 27.000 obiskovalcev.

Tudi letošnji sejem spremlja bogat spremljevalni program predavanj, neformalnih pogovorov, delavnic, predstavitev, okroglih miz, koncertov. Poseben poudarek je namenjen norveškim založnikom, ki se predstavljajo pod skupnim naslovom NORWAY FOCUS: KUNSTNERBØKER.

 


Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. sodeluje na NY Art Book Fair že šesto leto zapored kot edini neodvisni mikro založnik iz regije, kar je ob vedno hujši konkurenci in selekciji nedvomno izjemen uspeh.

Sejem izkorišča predvsem za prezentacijo najaktualnejše domače produkcije in populariziranje knjige umetnika, ki nastaja pri nas. Letos poleg standardne ponudbe knjig umetnika mlajše generacije domačih umetnikov predstavlja izjemoma kar tri svetovne premiere: ekskluzivno predstavitev knjige umetnice Lale Raščić z naslovom Lala’s Reader (avtorica bo knjigo podpisovala), predstavitev publikacije Dialectionary, ki jo izdaja mreža evropskih neodvisnih centrov za sodobno umetnost (član mreže je tudi ljubljanski Center in Galerija P74) ter nova strokovna publikacija Suzane Milevske z naslovom The Art of Tadej Pogačar: From Institutional “Parasitism” to Reverse Recuperation, Agency, and Solidarity, ki izhaja v sodelovanju z berlinsko založbo Archive Books.

Vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti ter mednarodne mreže evropskih centrov sodobne umetnosti CLUSTER.