Skip to main content
Razstave 2021

Nika Ham: Morgen

By 3 januarja, 20214 aprila, 2022No Comments

12. 1. – 2. 2. 2021
Galerija P74

> spletna predstavitev
> video napovednik

Galeriji P74 smo pripravili razstavo Nike Ham z naslovom Morgen.
Razstava je za vse obiskovalce odprta od ponedeljka, 25.1.2021 naprej vsak delovni dan med 12.00 in 18.00.
Vljudno prosimo vse za upoštevanje priporočenih ukrepov za preprečevanje širjenja okužb (NIJZ).

Datum trajanja razstave je odvisen od vladnih ukrepov – obrazstavni program in novosti glede ogleda razstave lahko spremljate na naši spletni strani in družbenih omrežjih.

Samostojna predstavitev Nike Ham je del nagrade, ki ji kot prejemnici Nagrade skupine OHO pripada. Avtorica je medij slike v zadnjih letih zamenjala za video, digitalno umetnost in performans. Slednje je kot nalašč za uporabo lastnega telesa in gibanja. Na ta način se najlažje izraža, služi pa ji tudi kot mehanizem sproščanja. Lahko bi celo rekli, da je fizična aktivnost osebna potreba, samoopazovanje pa nekaj, kar jo zanima. Kar je speficično in nenavadno, je za koga nastopa in na kakšen način je njen performans dokumentiran. Rojena v svet, kjer so nadzorni sistemi nekaj vsakdanjega, jih je sčasoma prenehala ignorirati. Trenutek, ko je opazovana, je izkoristila za nastop, nevidnega opazovalca je postavila v vlogo gledalca in jasno sporoča, da ve, da je gledana.

Serija Ples z Benthamom (2017-2020) združuje akcije/performanse, ki jih avtorica izvaja za nadzorne kamere. Gre za dokumentiranje specifičnega gibanja, ki je za prostor, kjer ga izvaja, nepričakovano, celo neskladno s pravili (vsaj t.i. primernega vedenja). Performira v javnih kulturnih institucijah – pričela je v ljubljanski Moderni galeriji in nadaljevala v tujih muzejih in galerijah. Med bivanjem v Berlinu (2020) je odkrila novo možnost: BVG sistem (berlinski javni prevoz). Dejstvo, da gre za javni prostor pomeni, da zanj ne potrebuje dovoljenja. Poleg tega je performansu priča tudi naključno občinstvo. Podobo zaznamuje statičen pogled od zgoraj, ekstremno širok objektiv, ki deformira prostor, slaba resolucija in pogosti glitchi. Posnetke nato še dodatno obdela: pripoved gradi s 3D animacijo, ponavljanjem (zanke oz. loop) in plastenjem podobe.

Na razstavi z naslovom Morgen Nika Ham predstavlja novo delo, ki ga je zasnovala v času rezidence v Berlinu. Gre za prostorsko instalacijo sestavljeno iz serije videov. Gre za drugačen pristop k samoopazovanju: snemala se je sama, s telefonom, v zasebnosti svoje sobe. Dokumentirala je svoje dnevno izvajanje joge. Njen glasbeni izbor privede do tega, da med izvajanjem klasičnih pozicij telo občasno odreagira po svoje, gibanje pa se spremeni v nekakšen ples. Avtorica je na vseh videih oblečena v enako športno opravo črne barve, snema se pred enakim ozadjem, posamezen del rutine pa traja v večini primerov nekaj sekund. Sprememba hitrosti posnetkov oziroma pospešitev (kar je njen ustaljen postopek) ustvarja specifičen učinek in humoren podton. Sestavljen video je vizualno minimalističen, hkrati pa na zelo dinamičen način kaže telo, dele telesa, mišični napor. Uporaba dveh projektorjev in postopno pomnoževanje videa v več enakih pridobi skoraj učinek kalejdoskopa. Če ne bi vedeli, da gre za jogo, bi pomislili na balet, sodobni ples, cirkuško akrobatiko ali na športno aktivnost.

V času razstave bo umetnica nadaljevala z aktivnostmi in jih prenašala preko spletnega videoprenosa. Svojo rutino bo tudi sistematično beležila. Ne le na list papirja, kot to počne običajno, temveč na galerijsko steno. Črtica, ki jo označi na steni, predstavlja deset minut fizične vadbe. Rezultat sistematičnega dokumentiranja vsakodnevne rutine nam predstavi v treh razsežnostih: preko neposrednega video prenosa v realnem času, kot sestavljen video in preko znaka na steno. Na ta način je vizualna prisotnost avtorice vedno manjša, veča pa se abstraktnost podobe. S tem je gledalec postavljen pred nov izziv.

Nika Ham (1991) je končala magistrski študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. V šolskem letu 2013/2014 se je študijsko izpopolnjevala na Winchester School of Art v Angliji. Med študijem je sodelovala na več skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2016 dela kot vodja grafičnega oddelka za filmski festival LET’S CEE na Dunaju, sodeluje z umetniško skupino Laibach in dela v Moderni galeriji. S svojimi videi, grafičnim oblikovanjem in fotografijo deluje na področju teatra in klubske scene v Ljubljani. Je prejemnica Nagrade skupine OHO 2020.