Skip to main content
P74 razstave 2019

Neža Knez: Kvadrat

By 3 novembra, 201822 avgusta, 2020No Comments

10. 1. – 30. 1. 2019
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Neže Knez Kvadrat v Galerijo P74, v četrtek, 10. januarja 2019 ob 19.00 uri.

> Vljudno vabljeni na brezplačni javni vodstvi po razstavi Neža Knez, Kvadrat v Galeriji P74.
Prvo javno vodstvo bo v torek, 22.1.2019 ob 18.00 uri, zaključno javno vodstvo pa bo v torek, 29.1.2019 ob 18.00 uri. Po razstavi bo vodila Nina Skumavc.

Razstava Kvadrat je nastala neposredno po dvomesečni rezidenci, ki jo je preživela Neža Knez v New Yorku in se navezuje na nove življenjske izkušnje, novo okolje, kulturo in ljudi. Na ulici Broadway v Brooklynu je Neža Knez izvedla javno akcijo čiščenja ulice. Izbrala je kvadrat pred vhodom v stanovanje, kjer je živela; vnaprej je določila lokacijo in čas – čistila je dvaindvajset dni, vsak dan med 8.00 in 9.30 zjutraj. Ulica na kateri je delovala je bila polna naključnih mimoidočih, predvsem pa tistih, ki opravljajo na ulici svojo vsakodnevno rutino: hodijo na delo, pijejo kavo, odpirajo trgovino v neposredni bližini. Pri mimoidočih je vzbudila zanimanje, a sama z njimi ni želela vzpostaviti verbalne komunikacije niti jim kasneje, ko so jo ogovorili ni razložila, da gre za umetniško akcijo. Njen odgovor je bil, da želi imeti čist kvadrat. Kaj predstavlja kvadrat umetnici?
Neža Knez je ob svoji prvi ameriški izkušnji dobila vtis, da sta ameriška zastava in kvadrat vizualna elementa, ki najbolj določata to okolje. Tudi sama serija fotografij, ki dokumentira proces dela, vzbuja slikarske asociacije. Vztrajno čiščenje tal ji predstavlja največji približek neposredni slikarski izkušnji, ki jo je kadarkoli doživela.
Na sami razstavi umetnica predstavlja fotografije, video, objekte in izseke dnevniških zapisov. Nekatera dela so nastala neposredno ob sami akciji, druga pa kasneje kot odziv nanjo. Video in fotografije so dokumentarne narave in beležijo proces čiščenja, lokacijo, dogajanje in reakcije ljudi. Dokumentacija sproža osnovno informacijo o ulici, njeni naravi, slučajnih mimoidočih, skupnosti in kulturi.
Projekt Kvadrat v splošnem nosi več karakteristik njenih prejšnjih umetniških akcij, ki izpostavljajo vsakdan v katerega poseže s fizično aktivnostjo. Z njimi ustvarja situacije, ki so v izbranem okolju nevpadljive, a dovolj nenavadne, da nosijo potencial prekinitve toka urbane rutine. Z vključevanjem slučajnih mimoidočih Neža Knez izziva neposredno reakcijo in tako poudarja pomembnost pristne izkušnje in sodelovanja, ki sta sicer sestavni del njenega delovanja.


Neža Knez (1990, Ljubljana) je diplomirala na Oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, leta 2017 pa magistrirala na isti instituciji pod mentorstvom prof. Jožeta Baršija. Deluje v mediju zvoka, videa, sculpture, fotografije, risbe, in performansa. Sodelovala je na več samostojnih in skupinskih razstavah doma in v tujini, mdr. na Talking about images, Kunsthalle Graz, Gradec, Avstrija (2018), razstava nominirancev Nagrada skupine OHO, Galerija P74, Ljubljana (2018, 2016), Zavihajmo rokave, Likovni salon, Celje (2018), Bienale mladih Mediterranea 18, Tirana, Albanija (2017), ALUO prehod: Utelesenje, Galerija Equrna, Ljubljana (2017), DISkomunikacija, Galerija Sira, Zagreb (2017), Osebno, Galerija Škuc, Ljubljana (2016). Prejela je več nagrad, mdr. Priznanja (2012) in Nagrade (2014) za izjemne študijske dosežke na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, nagrade za inovativni pristop k umetniški grafiki Zlata preša (2015), Prešernove nagrade Univerze v Ljubljani za izjemne študijske dosežke (2015) in Nagrade skupine OHO (2018). Za svojo magistrsko nalogo prejela najvišje priznanje z odliko Summa Cum Laude (2017). Je prejemnica dvoletne rezidence za mlade umetnike v Ustvarjalnem centru Švicarija (2018).


Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.