Skip to main content
P74 razstave 2019

María María Acha-Kutscher: Zakaj slovanske hčere ne bi smele imeti iste želje?« / Herstorymuseum

By 25 julija, 201912 avgusta, 2020No Comments

12. 9. – 30. 9. 2019
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Maríe Maríe Acha Kutscher Zakaj slovanske hčere ne bi smele imeti iste želje? v Galerijo P74, v četrtek, 12. septembra 2019 ob 19.00 uri.

»Zakaj slovanske hčere ne bi smele imeti iste želje?« je razstava v organizaciji Herstorymuseuma, imaginarnega muzeja, ki ga je ustanovila umetnica María María Acha Kutscher. Kuratorsko izhodišče muzeja je razvoj rizomatičnega in nehierarhičnega narativa o ženskih ustvarjalkah 20. stoletja z uporabo vizualnega jezika, podobnega piktogramu, ki ga je ustvarila umetnica. Ti piktogrami, ki nikoli ne nehajo rasti, sestavljajo stalno muzejsko zbirko. Razstave muzeja Herstorymuseum se dogajajo na javnih prostorih, v umetniških centrih in galerijah, vedno pa se začnejo z določeno podobo, besedo ali ikonografskim elementom, pri čemer želijo vzpostaviti intuitivne odnose med različnimi ustvarjalci in deli ter na ta način ustvariti alternativno umetnostno zgodovino.

Naslov razstave je citat iz izjave pisateljice in pesnice Josipine Turnograjske (1833–1854), »Zakaj slovanske hčere ne bi smele imeti iste želje«, in predstavlja svojevrstno interpretacijo preobrazbe ženske zavesti in imaginarija v slovenski kulturi. Ta vizija temelji na raziskavi o ženskih ustvarjalkah predmoderne in moderne dobe, ki so prispevale h kulturi, kot jo poznamo danes: o pisateljicah, umetnicah, arhitektkah, koreografinjah, plesalkah, filozofinjah, feministkah, celo političarkah, pa tudi o moških in ženskah iz različnih držav in časov, ki so povezani s temi ustvarjalkami.

Avtorica je vse informacije, ki jih je pridobila, prevedla v risbe in besedila ter tako ustvarila narativ o slovenski moderni ženski. Pri tem ne gre za akademsko raziskavo, temveč za vizijo umetnice, ki se sooči z neznanim svetom, da bi ga udomačila ter ga spremenila v del muzeja Herstorymuseum.

María María Acha-Kutscher (Lima, Peru, 1968) je vizualna umetnica, ki živi v Madridu (Španija). Skupaj s Tomásom Ruiz-Rivasom vodi eksperimentalni umetniški projekt Antimuseo. Pri svojem delu se osredotoča na žensko: na njeno zgodbo, na boj za emancipacijo in enakopravnost ter na kulturno konstrukcijo ženskosti.

www.herstorymuseum.org