Skip to main content
Razstave 2020

Lara Papov: S T A C C A T O

By 4 februarja, 20207 avgusta, 2020No Comments

7. 2. – 26. 2. 2020
Galerija P74

Vljudno vabljeni na odprtje razstave S T A C C A T O Lare Papov v Galerijo P74, v petek, 7. 2. 2020 ob 19.00 uri.

Lara Papov v svojem ustvarjanju posega po različnih medijih, izhodišče pa ji nudijo drobni detajli, ki jih zazna v dnevni rutini. V instalacijah največkrat uporablja vsakdanje objekte, ki prevprašujejo našo percepcijo in občutek za realnost. Njena dela so vizualno izčiščena, skoraj minimalistična. Razstava S T A C C A T O je njena prva samostojna predstavitev.

Princesko na zrnu graha (2017) sestavljajo listi večjega formata, položeni eden na drugega, na tla, v višino desetih centimetrov. Nekaj, kar ne vidimo, je skrito pod njimi  in ustvarja gubo. Minimalistični objekt zaradi naslova ustvarja vtis igrivosti in radovednosti. Kaj je tisto, kar se skriva pod čisto belino in kdo je pravzaprav princeska?

Delo Dobra šala (2018) je na kiparski podstavek postavljen steklen kozarec napolnjen z vodo. Vanj doda vrečko sladkorja z motivom jadrnice. Vsi elementi so znani.  Sladkor nikoli ne bo služil svojemu namenu, saj ostaja v vrečki, poleg tega pa – zakaj sladkana voda? V video instalaciji Unspecified location, 100 (2018) je na steno projiciran kratek video. Ta kaže roko, ki se steguje proti stikalu. V trenutku, ko nanj pritisne, projekcija na steni izgine. Gledalec razume, da je nekdo ugasnil luč. Video je projeciran v ponavljajočo se zanko, zato se slika kmalu znova pojavi. Vizualni učinek na duhovit način prelisiči percepcijo gledalca.

Lara Papov si postavlja vprašanja o bližini in distanci, prisotnosti in odsotnosti, vključenosti in izključenosti. Njena dela največkrat prevzamejo vlogo predlogov, ponovnih pogajanj z realnostjo. Vizualno preprosta dela sporočajo, da prvi vtis ni vedno pravi. Za njim večkrat stoji nekaj drugega. Vsem delom na razstavi je skupno, da se poigravajo z gledalčevo percepcijo, večkrat pa delujejo tudi kot hipne humorne domislice.

Lara Papov (1996, Kranj) je absolventka na Akademiji za vizualne umetnosti (AVA) v Ljubljani, smer likovna umetnost. Sodelovala je na več skupinskih razstavah v sklopu študija, AVA 10, Galerija Equrna, Ljubljana (2018), Warm-up-opening, AVA (2017) AVA 008, AVA, Ljubljana (2016) ter na skupinski razstavi potujoče Galerije 7:069: SO1EO1, Stara pekarna, Velenje (2018), Extempore, Festivalna dvorana Bled, Bled, (2017), Extempore, Mestna galerija Piran, Piran (2017), Drevo, Park Tivoli, Ljubljana (2016, v sodelovanju z Gregorjem Rozmanom), Indigo festival, MGML, Ljubljana (2016, instalacija Bus stop v sodelovanju z Gregorjem Rozmanom), Extempore, Festivalna dvorana Bled, Bled, (2016), Extempore, Mestna galerija Piran, Piran (2016), Extempore, Razstavišče Monfort, Portorož (2015).