Skip to main content
KAPSULA program 2014

Konvencija Blind Date

By 10 aprila, 201411 junija, 2014No Comments

III. mednarodni festival knjige umetnika in umetniških publikacij, Ljubljana 2014
KAPSULA, Center in Galerija P74, CUK Kino Šiška
21. 5. – 23. 5. 2014

Odprtje 21. 5. 2014 ob 18.00 uri.
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
www.zavod-parasite.si

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. z veseljem napoveduje Konvencijo Blind Date – 3. mednarodni festival knjige umetnika in umetniških publikacij, ki bo potekal v Ljubljani od 21. maja do 23. Maja 2014.
Konvencija Blind Date je osrednji nacionalni dogodek namenjen knjigi umetnika, umetniški periodiki, zinom in umetniškim edicijam. Na festivalu se predstavlja več deset domačih in mednarodnih producentov, umetnikov, samozaložnikov in neodvisnih založnikov.
Festival bo potekal na treh lokacijah: v Centru in Galeriji P74, KAPSULI in CUK Kino Šiška. Sestavlja ga razstavni program, program izobraževalnih delavnic, predstavitve novih knjig umetnika, promocije, javne predstavitve, vodstva po sejmu, izidi novih edicij itd.

Sreda, 21. 5. 2014
Center in Galerija P74 / KAPSULA: Otvoritve razstav / Preview

Festival pričenjamo v sredo, 21. 5. 2014 ob 18.00 uri v KAPSULI s predstavitvijo novosti v založniškem programu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Napovedujemo promocijo ob izidu Zvezka o umetnosti, nove serije kratkih tematskih besedil o sodobni umetnosti, ki skuša vsaj nekoliko zapolniti vrzel na področju domače refleksije sodobne vizualne umetnosti. Prva zvezka prinašata besedilo Dejana Habichta 12 dolgočasnih pesmi in Jožeta Baršija, Irwin: NSK država v času (detajl: Nigerijci). Zvezek o umetnosti je grafično oblikoval Ajdin Bašić. Ob predstavitvi napovedujemo pogovor z avtorjema.

Ob 19.00 uri vabimo na odprtje razstav Zbirateljske edicije in KODOJI press v KAPSULO in Galerijo P74. Razstava Zbirateljske edicije prinaša serijo ekskluzivnih zbirateljskih edicij, ki so jih ustvarili domači in mednarodni umetniki mdr. Alighiero e Boetti, Jesper Fabricius, David Nez, Dalibor Martinis, Mladen Stilinović, Mladen Stropnik, Vlado Martek. Dela bodo na prodaj. Ob razstavi pripravljamo informativna in izobraževalne pogovore o edicijah, njihovi ekonomiji in zgodovinskem kontekstu.
Razstava KODOJI press prinaša vpogled v delovanje neodvisne švicarske založbe, ki prihaja iz Badna in je usmerjena v sodobno vizualno umetnost ter fotografijo. Razstava prinaša aktualne tiskovine, plakate in grafična dela.

Četrtek, 22. 5. 2014
CUK Kino Šiška

V četrtek, 22. 5. 2014 odpiramo Sejem knjig umetnika in umetniških publikacij. Sejem bo odprt med 18.00 uro in 22.00 uro. Vabljeni na bogat program predstavitev, pogovorov, podpisovanjem knjig ter ekskluzivne predstavitve knjige umetnika Lale Raščić »Lala’s Reader«, ki izhaja v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Spremljevalni program:
19.00 Promocija ob izdaji nove knjige umetnice Lale Raščić: LALA’s READER
Pogovor z umetnico in performans: Lala bere iz Lala’s Reader
20.00 Predstavitev ob izidu nove knjige Albana Muje, Galerija Škuc.
21.00 Razglasitev Knjige Sejma 2014

Petek, 23. 5. 2014

Izobraževalni program UČILNICA
CUK Kino Šiška, dvorana »Komuna«, 12.00

Učilnica je program, namenjen neformalnemu učenju, izmenjavi znanja, pogovorom, predavanjem. V okviru letošnjega festivala gostimo v UČILNICI grafičnega oblikovalca Ajdina Bašića in dijake Srednje šole za oblikovanje iz Maribora – SŠOM. (zaključeno)

Sejem – CUK Kino Šiška
12.00 – 20.00

Drugi sejemski dan odpiramo točno opoldne in zapiramo ob 20.00 uri. Med 18.00 in 19.00 uro napovedujemo serijo pogovorov z vizualnimi umetnicami in umetniki Tanjo Lažetić, Teom Spillerjem, Petro Varl. Ob sejmu smo pripravili več vodstev po razstavi Zbirateljske edicije in KODOJI press v Centru in Galeriji P74. Pogovore in vodstva po razstavi bosta vodili Iza pevec in Nina Skumavc.

Seznam sodelujočih:

Beli Sladoled (Slo) – www.belisladoled.org
LBAL (Slo) – www.hahahahahahahahahahahahahaha.com
Mina Fina (Slo) – minafina.si
Tanja Lažetić (Slo) – www.lazetic.si
Teo Spiller (Slo) – www.spiller.si
Petra Varl (Slo) – www.petravarl.com
Tadej Vaukman (Slo)
Lala Raščić (BiH) – lalarascic.com
Sergej Vutuc (D) – www.sergejvutuc.com
Lubok Verlag (D – www.lubok.de
Kodoji Press (CH) – www.kodoji.com
Soybot (A) – soybot.org
Space Poetry (DK) – www.spacepoetry.dk
Pork Salad Press (DK) – www.porksaladpress.org
MER.Paper Kunstahalle (BE) – www.merpaperkunsthalle.org
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. (Slo) – www.zavod-parasite.si
Moderna galerija Ljubljana / MSUM (Slo) – www.mg-lj.si
International Centre of Graphic Arts (Slo) – www.mglc-lj.si
Museum and Galleries of Ljubljana (Slo) – www.mgml.si
Škuc Gallery (Slo) – www.galerija.skuc-drustvo.si

Vsi dogodki povezani s »Konvencijo Blind Date« so brezplačni.

Organizacija:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. , Inkubator za mlade kustose,
v sodelovanju z CUK Kino Šiška

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.