Skip to main content
P74 razstave 2019

Ivan Marušić Klif: Fazni premik

By 16 oktobra, 201912 avgusta, 2020No Comments

27. 11. – 12. 12. 2019
Galerija P74

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Ivana Marušića Klifa “Fazni premik” v sredo, 27.11.2019 ob 19.00 uri v Galerijo P74 v Ljubljani.

Ivan Marušić Klif je mednarodno uveljavljen eksperimentator z mediji in avtor kompleksnih svetlobnih ambientov in interaktivnih instalacij. Rojen je leta 1969 v Zagrebu. Diplomiral je na School of Audio Engineering v Amsterdamu 1994. Po vrnitvi v Zagreb je bil na hrvaški sceni eden prvih ustvarjalcev, ki je pričel z računalniškim programiranjem in računalniško podprtimi avdiovizualnimi instalacijami. Za njegovo delo je karakteristično eksperimentiranje z novimi in starimi tehnologijami (projektorji, računalniki, analogno tehniko), ki jih uporablja v kinetičnih in avdiovizualnih instalacijah in performansih. Klif je tudi skladatelj, tonski snemalec in producent, sklada glasbo in tonsko produkcijo za gledališče, film in tv ter za umetniške projekte drugih avtorjev. V zadnjih letih se intenzivno ukvarja z računalniško podprtimi projekti raziskovanja zvoka in večmedijske tehnologije. Pristop Ivana Marušića Klifa k tehnologiji je empiričen, zato išče podporo v samih materialih in postopkih. Poseben pomen namenja dialogu s tehnologijo, vedno pa pušča prosto pot tudi svobodnemu eksperimentiranju, ki dovoljuje spremembo odločitev. Za njegovo umetniško delo sta karakteristična dva aspekta medijske umetnosti: raba sodobne elektronske in digitalne tehnologije v kontekstu sveta umetnosti in raziskava odnosa med človekom in njegovim tehnološkim drugim. Če bi morali za opis njegovega ustvarjanja izbrati primeren žanr, bi ga lahko označili za umetniško intervencijo ali ambientalno instalacijo. Ko Marušič ustvarja z zvokom, svetlobo in video podobo se ne omejuje z zaprtim prostorom ambienta. Že leta 1995 je programirani računalnik sam oblikoval dogajanje (in nad dogajanjem tudi izvajal nadzor), po letu 2001 pa je pričel s kompleksnimi interaktivnimi zvočnimi in video instalacijami.

V tehničnem smislu je fazni premik razlika v fazi utripanja dveh utripajočih procesov enake frekvence. Pri Klifu se premik dogaja na dveh nivojih: v prostorskem in časovnem. Kamere so na različnih mestih v prostoru, enako oddaljene, v isti smeri, njihovo gibanje pa se dogajajo s časovno zakasnitvijo. Za razliko od večine Klifovih instalacij, ki evocirajo tehnološki spektakel, je tukaj vse subtilno. V prostoru je miza s štirimi televizijskimi ekrani, pred njimi je stol, ki vabi obiskovalce k ogledu. Tekstura videa na ekranih je nežna, občasno zrnata. Slišimo blagi beli šum, ki je moduliran s spremembami svetlobe kadra, medtem ko se svetloba počasi menja v skladu z gibi kamere. Kamere snemajo objekte v prostoru in njihove sence, arhitekturne detajle, risbo na zidu. Ker snemajo vedno iste objekte iz različnih kotov, dobimo občutek gibanja. Ko gledamo sledi kadrov in različne ritme njihovih sprememb, poskušamo slike povezati v pripoved, kljub temu, da je vrstni red določen slučajno.

Ivan Marušić Klif (r. 1969) je uveljavljen intermedijski umetnik, tonski snemalec, producent in skladatelj. V zadnjih letih se intenzivno ukvarja z računalniško podprtimi projekti raziskovanja zvoka in večmedijsko tehnologijo. Razstavljal je na številnih samostojnih in skupinskih projektih doma in v tujini mdr. na Nizozemskem, Nemčiji, Belgiji, Češki, ZDA, Franciji, Avstriji, Italiji, Makedoniji.


Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.