Skip to main content
Novice

Dvajset let od legendarnega dogodka v središču Benetk

By 22 oktobra, 20214 julija, 2022No Comments

Tadej Pogačar, CODE:RED, Pohod rdečih dežnikov, Benetke, 2001

Tadej Pogačar, CODE:RED, Pohod rdečih dežnikov, Benetke, 2001

P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti se vrača na mesto zločina

Umbəlla. Dvajset let aktivizma pod rdečimi dežniki
Casa Punto Croce, Benetke
24. – 30. 10. 2021

______

Dvajset let mineva od prve mednarodne predstavitve projekta CODE:RED v okviru 49. beneškega bienala sodobne umetnosti. Publika je lahko v Paviljonu prostitutk (Padiglione delle Prostitute), šotoru postavljenem ob beneškem parku Giardini med šestim in osmim junijem 2001 spremljala 1. Svetovni kongres spolnih delavk in Novega parazitizma. Ob zaključku je sledil javni performans Pohod rdečih dežnikov. Udeleženke kongresa iz Tajske, Tajvana, Kambodže, Vietnama, Italije, Nemčije, Avstralije in ZDA so se z rdečimi dežniki sprehodile po beneških ulicah od Giardinov do Galerije A+A, kjer je bil uradni paviljon Slovenije. Ta akcija je postala legendarna. Od leta 2001 do danes je rdeči dežnik postal ikona in mednarodni emblem pravic seksualnih delavk in delavcev po vsem svetu. Danes simbolizira zaščito pred zlorabo in nestrpnostjo s katero se dnevno soočajo spolne delavke. Hkrati je tudi simbol moči in odpornosti.

CODE:RED (1999 – danes) je dolgoletni kolaborativni projekt, ki problematizira in raziskuje modele neformalne ekonomije, samoorganizacijo urbanih manjšin, globalno seksualno delo in trgovino z ljudmi. Vključuje različne oblike skupnega dela in sodelovanja z eksperti, aktivisti in javnostjo, mdr. pri raziskavah, aktivaciji in samopomoči do javnih manifestacij. Predstavitev na beneškem bienalu je nastala v organizaciji P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti in nevladne organizacije Comitato dei Diritti Civili delle Prostitute iz Pordenona, ene vodilnih organizacij, ki se borijo za zaščito spolnih delavk v Italiji.

Projekt Umbəlla, kurira ga Agnesse Reginaldo, praznuje in slavi, kar je bilo doseženo v zadnjih dvajsetih letih, hkrati pa razmišlja tudi o tem kar bi se bilo še potrebno naučiti za boljšo prihodnost skupnosti spolnih delavk in delavcev. A nekaj je nedvomno: tam, kjer se povezujeta umetnost in aktivizem, lahko nastane močan instrument odpora in samoodločanja.

______

KOLEDAR DOGODKOV

Sobota, 23. 10. 2021
Tiskovna konferenca s kustosinjo, Danielo Mannu, Tadejem Pogačarjem, Hermine Letonde Ablawa Gbedo in Anito Garibalde (Upravni odbor CDCP).

Nedelja, 24. 10. 2021
Ob 17.00 Zbor sodelujočih pred postajališčem Santa Lucia. Od tu bo krenila povorka z rdečimi dežniki do Campo San Giacomo dell’ Orio na odprtje razstave ob 18.00 uri.

18.00 20.00 Odprtje razstave Umbəlla. Predstavitev projekta CODE:RED Tadeja Pogačarja. Nastop Nicola De Lea (LGBTQIA + activist). Sledi prezentacija knjige in projekta United under the red umbrella Mariske Majoor in Robin Haurissa. Razstava prinaša projekcijo dveh video del: CODE:RED Sex Worker, (2001–2002) in CODE:RED Venice, 1. World Congress of Sex Workers and New Parasitism (2002). Poleg tega bodo na ogled knjige, publikacije in časopisi projekta CODE:RED. Serija fotografskih del Mariske Majoor in Robin Haurissa z naslovom United Under a Red Umbrella prinaša glas globalnega aktivizma. Knjigo z istim naslovom je izdal Prostitution Health Center iz Amsterdama leta 2019 in prinaša sedemdeset fotografij in dvaintrideset intervjujev spolnih delavk in delavcev iz trinajstih držav.

Sobota, 30. 10. 2021
18.00   Finissage.
Izid publikacije Naked and Organized. Sex Work as Practice and Representation Agnese Reginaldo. Sledi Puttanesca in projekcija podob globalnega aktivizma.Večer se bo zaključil z glasbo: djs Silvy in Matteo.

Razstava bo na ogled vsak dan med 12.00 in 18.00 uro.
V skladu z anti-covid politiko je število obiskovalcev med dogodki omejeno. Za obisk se prijavite na email casapuntocroce@gmail.com

Za vse informacije se obrnite na kustosinjo agnese.reginaldo@gmail.com