Skip to main content
Razstave 2023

Dávid Somló: Drift – Hipnotična zvočna koreografija @ Prešernov trg

By 4 avgusta, 20235 septembra, 2023No Comments

Foto: Dobrovodsky

Foto: Balogh Attila

27. 8. 2023
Ura pričetka: 19.00
Prešernov trg, Ljubljana

Performerke in performerji:
Alisa Novska, Daniel Leber, Ana Hrovat, Nikolina Pirc Hrenič, Toja Tetičkovič Oman, Mitja Lovše, Nina Goropečnik, Tatiana Kocmur, Louisa Serrelet
_____

Madžarski intermedijski umetnik Dávid Somló v svojih delih ustvarja situacije, ki z uporabo preprostih elementov, struktur in navodil omogočajo kompleksne, neponovljive rezultate. V projektih največkrat uporablja zvok, da poudari različne vidike odnosa med zvokom, prostorom in telesom ter da ustvarja potopitveno okolje brez prostorskega ločevanja med performansom in publiko. Na Prešernovem trgu bo izvedel delo za javni prostor z naslovom Drift, ki je bilo premierno predstavljeno leta 2019 na festivalu Prague Quadriennale in nominirano za nagrado ‘Laban Rudolf’ za najboljšo koreografijo leta.

Drift je projekt, ki je nastal na presečišču performansa, intervencije in zvočne koreografije ter črpa iz urbane prakse dériveja. Traja eno uro in je izveden s 15 lokalnimi performerji. Ti sledijo »nevidnim potem« na večjem javnem trgu ali v njegovi neposredni bližini. Performerji se premikajo po jasnih, preprostih navodilih avtorja in s seboj nosijo prenosne zvočnike. Iz slednjih se (glede na sam prostor) sestavlja specifičen rezultat kompozicije in ustvarja unikatno zvočno krajino. Ravni interakcije med performerji in mimoidočimi ustvarjajo igrivo, a močno prisotnost na lokaciji, kjer je performans izveden in ponujajo publiki priložnost za refleksijo svojega počutja in vedenja v javnih prostorih. Hkrati stalno premikajoča kompozicija in organska koreografija ustvarjata hipnotično in edinstveno avdio-vizualno izkušnjo za opazovalce.

Poleg neposredne fizične izkušnje performans postavlja v središče tudi sam javni prostor. Kako se v njem gibamo, kako ga zaznavamo, do kakšne mere in na kaj smo v njem pozorni. Avtor na subtilen način ustvarja motnjo, saj za naključne mimoidoče sčasoma postane očitno, da nekaj ne deluje naravno. Dramaturgija dogodka se stopnjuje in je zasnovana tako, da najprej vzbudi dvom, nato radovednost in presenečenje. Pri tem ne ustvari le povezave med performerji in občinstvom, temveč tudi med ljudmi, ki se vsi znajdejo v vlogi opazovalca oziroma postanejo del iste situacije in izkušnje.

_____

Dávid Somló (1986, Budimpešta) je madžarski interdisciplinarni umetnik, katerega delo se osredotoča na zvok, prostor in interakcije. Diplomiral je na oddelku za interdisciplinarno kompozicijo na Goldsmith Collegu v Londonu ter iz sociologije na ELTE (Budimpešta). Trenutno končuje doktorski študij iz intedisciplinarnih metodologij na Fine Arts Universiy v Budimpešti. V svoji umetniški praksi ustvarja performativne izkušnje, pri čemer raziskuje odnose med fizičnim, družbenim in osebnim prostorom. Zanimajo ga majhni, pomembni trenutki nebesednih človeških interakcij. Njegovo delo je bilo predstavljeno na mednarodnih festivalih v Evropi, Severni Afriki in Južni Ameriki: Prague Quadriennale (CZ), Festival d’Avignon (FR), FiraTárrega (ES), D-CAF (EG), Festival XS Bruxelles (BE), Giornate del Respiro Festival (IT), FIME Sao Paolo (BR), Bergama Theatre Festival (TR), Immersive Hubs (NL), Sonorities (NIR), Mais Imaginarius (PT), CROSS Awards (IT) NOW’16 (UK), Audiograft (UK), Montag Modus (GER), Contact Zones Festival (DK), UH Festival (HU), Placcc Festival (HU).

davidsomlo.com

_____

Posebna zahvala za podporo pri projektu: Lisztov inštitut (Madžarski kulturni center Ljubljana)

Arhiv Galerije P74, foto: Peter Fettich