Skip to main content
P74 razstave 2019

Alja Piry: Pa kaj še

By 5 februarja, 201918 avgusta, 2020No Comments

6. 3. – 27. 3. 2019
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Alje Piry Pa kaj še v Galerijo P74, v sredo, 6. marca 2019 ob 19.00 uri.

Alji Piry je blizu intimni medij risbe, dnevnika, knjige umetnika, kratkega videa ali fotodokumentacije. Posamezne vizualne elemente postavlja v večmedijske instalacije, kjer celota pogosto ustvarja vtis igrivosti. Pomemben vpliv na njeno delo ima konceptualna umetnost, kar se kaže v njenih minimalnih posegih v prostor, vključevanju gledalca, rabi besedila, poslužuje pa se tudi apropriacije in citatov.

Serija Pa kaj še se nanaša neposredno na delo Portfolio Models Marthe Wilson iz leta 1974. Gre za šest fotografskih avtoportretov, ki kažejo na različne arhetipe ženstvenosti. Umetnica jih predstavi s preoblačenjem in igranjem vlog ter opisom v priloženem besedilu. Serijo Alje Piry prav tako sestavljajo fotografije in spremljajoča besedila, a ta ne reflektirajo vloge ženske v družbi (njene seksualnosti ali intelekta), temveč poklic, ki ga opravlja poleg poklica umetnice. Alja opravlja delo v ateljeju socialno-psihiatrične ustanove, kjer obiskovalke in obiskovalce podpira in spremlja pri njihovem ustvarjalnem delu. Tu prehaja med različnimi vlogami in vsako vlogo na fotografiji predstavi z različno gesto rok. Podobi je dodano besedilo, ki je zapisano v prvi osebi in gledalca neposredno nagovarja. Dialog ustvarja občutek intime. Alja Piry v delu odkriva lastno situacijo, v kateri na naloge poklica gleda kot na neke vrste navodila za performans. To ji omogoča vzpostavitev distance, ko se odloča med skrbjo za sebe in za druge, med podporo ustvarjalnosti drugih in lastno umetniško dejavnostjo.
Serija Placeholders kaže umetnico pri ležanju na različnih lokacijah v javnem prostoru. Njeno identiteto lahko le predvidevamo, saj je skoraj v celoti zakriva rdeča odeja. Zdi se, kot da gre za specifično nadaljevanje prejšnje serije, saj jo lahko beremo kot niz odmorov med igranjem različnih družbenih vlog.

Socialni odnosi, spremembe, prenova, moč povezovanja, individualnost, vloga umetnika v družbi in ženska ustvarjalnost so teme, ki jih Alja Piry v svojih ciklih in serijah izpostavlja. To počne premišljeno, z drobnimi gestami in potezami.

Alja Piry (1982, Ljubljana) je leta 2007 diplomirala na Oddelku za umetnostno zgodovino na Filozofski fakulteti v Ljubljani, študirala slikarstvo na Universität für angewandte Kunst na Dunaju ter na Hogeschool voor de Kunsten v Utrechtu in magistrirala leta 2010 na Dunaju.
V letu 2012 je bila leta 2012 nominirana za Nagrado skupine OHO. Svoja dela je predstavila na številnih samostojnih in skupinskih razstavah, mdr: In morda tudi, Galerija DLUL, Ljubljana (2017), Private view, MAXXX Project space, Sierre, CH (2015), Prostorje besed, Media Nox, Maribor (2015), In, Out and Art, Forum Stadtpark, Graz, AT (2014), Novi val, Pazite na otroke, Galerija P74, Ljubljana (2014), Odtisi in vtisi, MGLC, Ljubljana (2012), Andante, Musa Startgalerie, Dunaj, AT (2012/solo). Knjige umetnika je predstavila na več razstavah v Ljubljani, na Dunaju in v Beogradu. Ustvarjala je v sklopu umetniških rezidenc v Budimpešti (Kulturabteilung der Stadt Wien 2017), v Sierru (Residency Villa Ruffieux, 2015) in v Berlinu (Ministrstvo za kulturo Slovenije, 2013). Ukvarja se tudi s podporo ustvarjalnosti drugih: leta 2014 v Ateljeju Neuhauserstadel, Institut Hartheim ter od leta 2015 dalje v Odprtem ateljeju Gugging.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.