Skip to main content
P74 razstave 2017

Ekonomija narave, 20 let Galerije P74

By 12 aprila, 201729 junija, 2017No Comments

16. 5. – 20. 6. 2017
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Ob praznovanju dvajsete obletnice delovanja Centra in Galerije P74 vas vabimo na odprtje razstavnega projekta Ekonomija narave v torek, 16. maja 2017 ob 20.00 uri v Galerijo P74.

Sodelujejo Jože Barši, Tomaž Furlan, Dejan Habicht, Polonca Lovšin, Tadej Pogačar, Uroš Potočnik in SBD.

 

Nova geološka doba, ki jo zaznamuje predvsem destruktivni vpliv človeka na planet je splošno sprejeta. Zdi se, da je potrebna nova vrsta pripovedi o sodobni globalni realnosti – pa naj jo merijo znanstveniki ali umetniki ali eni in drugi v skupnem sodelovanju.
Množijo se razstave in publikacije, ki se posvečajo študiju križišč med novo ekološko dobo in umetniškimi ter kulturnimi praksami. Kako si lahko zamišljamo prihodnost okoljske humanistike?

Že v svoji The Origin of Species je Darwin večkrat uporabil termin »ekonomija narave«.
Ni bil prvi, ki si je zamislil naravo kot ekonomijo, hkrati pa je bil eden prvih, ki je izpostavil paralele med delovanjem narave in delovanjem politične ekonomije.
Razmislek o novi ekologiji in ekonomiji narave je bil živ tudi v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Člani gibanja in skupine OHO so govorili o »OHO stvareh« in »OHO stvarnosti«, s potezami antihumanizma, t.i. »upora stvari«, prevrata, ki spremeni človeka v sužnja stvari (prim. Steklenica bi rada pila Marka Pogačnika in Iztoka Gaistra).
Aktualno razumevanje narave kot ekonomije vključuje razumevanje koncepta soodvisnosti med svetovoma človeka in narave, kjer smo ljudje zgolj del večje celote. Ta pogled je nasproten modelu liberalne in neoliberalne ekonomije, ki razume naravo kot supermarket in človeštvo kot potrošnika in ne soustvarjalca z naravo.

Jože Barši, Tomaž Furlan, Dejan Habicht, Polonca Lovšin, Tadej Pogačar, Uroš Potočnik in SBD z novimi objekti, postavitvami, video deli, risbami, fotografijami in slikami komentirajo stanje porušene hierarhije med človeštvom in naravo v dobi antropocena.

Vabljeni!

20 let Galerije P74 (doc)
Premiki in preboji Galerija P74 1997-2017 (doc)

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.