Skip to main content
P74 razstave 2015

Zoran Pungerčar: Lepo je imet izbiro

By 10 marca, 20157 julija, 2015No Comments

17. 3. – 7. 4. 2015
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Zorana Pungerčarja Lepo je imet izbiro, v torek, 17. 3. 2015, ob 19. uri v Center in Galerijo P74.


Zoran Pungerčar, risba, 2015

Mačka, ki sedi na klavirju s cigareto med zobmi pod krvavim polmesecem in neopredeljen bel prostor, naseljen z čudaškimi rdečimi bitji, živalmi, hišami ter rastlinjem, sta dve podobi, ki sta verjetno mnogim ostali v spominu. Prva je s plakata za skupni projekt Zlatka Kavčiča in Svetlane Makarovič Horror Mundi, druga s platnice plošče domače zasedbe Nikki Louder, ki nosi naslov Our world died yesterday.

Vizualni jezik Pungerčarja lahko označimo z besedami neposredno, preprosto,

stilizirano. Zanj so značilna bitja nepravilnih proporcev, popolna ploskovitost in čiste linije. Kljub sicer izčiščeni risbi uspe podobam dodati ornamentalnost na zelo nevsiljiv način. O njej pričajo npr. spirala, ki predstavlja vodo, črte na stolu, ki namigujejo na vzorec lesa ali vejice, ki se nizajo iz golega debla in so pravzaprav le vzporedne črtice.

V svojem procesu ustvarjanja dopolnjuje ročno narejeno risbo z računalniško obdelavo motiva. Sodobna tehnologija mu omogoča, da narisane in naslikane protagoniste ter objekte prosto razporeja po površini, dokler ne doseže končne kompozicije. Rezultat je zato podoben kolažu. K temu pripomore tudi učinek raznovrstnih tekstur. Raba vodnih barv s katero doseže niansiranje črnin in sivin dodaja vtis mehkobe. V njegovem delu lahko sledimo nenehnemu eksperimentiranju v grajenju podobe in njeni manipulaciji.


Zoran Pungerčar, risba, 2015

Tipičen avtorjev fanzin ima mehke platnice iz barvnega papirja. Format je prepognjen papir A4 formata. Naslovi v angleščini, obseg nekje med dvajset in trideset strani. Naklada trideset izvodov, črno-bel digitalni tisk. Na teh dvajset do trideset straneh pa avtorske ilustracije, z vsebinami, ki jih rad riše oziroma tistimi, ki mu rojijo po glavi, vendar jih ne more zares prestaviti nikamor drugam. In po prelistavanju hitro postane očitno, da so mu blizu človeška figura, živali, narava nasploh, hiše. Hiše, ki so grajene iz kvadratov, pravokotnikov in trikotnikov. Kot jih rišejo otroci.

Tudi v pričujoči razstavi se Zoran Pungerčar sprehaja skozi imaginarne abstraktne prostore, v katerih ne rešuje problemov in tudi ne poizkuša odgovarjati na vprašanja.

V slikah in risbah pušča procesu in intuiciji prosto pot. Kadar ima izbiro najraje nanaša barvo čez tisto, kar je nastalo včeraj, kar največkrat pripelje do enobarvnih kombinacij kolaža, grafitnih linij in grobih akrilnih potez.

Zoran Pungerčar (1985) je bil rojen v Postojni. Je vizualni umetnik, slikar, grafični oblikovalec in ilustrator najmlajše generacije. Poleg dveh samostojnih razstav (Bikofe, Kino Šiška) je sodeloval na skupinskih razstavah v Kibli, Maribor, na Bienalu neodvisne ilustracije v CUK Kinu Šiška in na festivalu Visions v Londonu. Živi in ustvarja v Ljubljani.
V okviru lastne založbe “Look Back and Laugh” od leta 2011 izdaja fanzine in knjige umetnika. Z ilustracijami je opremil številne plakate namenjene glasbenim dogodkom (Metelkova mesto, Kino Šiška) in gledališkim predstavam. Med največje uspehe mladega umetnika sodi objava ilustracij v ameriškem časniku The New York Times in The New Yorker.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti in mednarodne mreže CLUSTER.