Skip to main content
Novice

Nika Ham je dobitnica Nagrade skupine OHO 2020

By 21 marca, 202014 julija, 2020No Comments


Razglašena zmagovalka Nagrade skupine OHO 2020

Izbor zmagovalca Nagrade skupine OHO 2020 poteka prilagojeno izrednim razmeram, ki jih narekuje koronavirusna epidemija, zato smo bili prisiljeni razstavo nominirank nagrade letos izjemoma odpovedati. Letošnja podelitev je že petnajsta podelitev te nagrade po vrsti, ki jo podeljujemo mladim vizualnim umetnikom za njihovo izjemno, inovativno umetniško ustvarjanje.

Strokovna žirija v sestavi Polonca Lovšin (sodobna umetnica), Iza Pevec (kustosinja, kritičarka) in Bojana Piškur (kustosinja, piska) je na svojem drugem srečanju 11. maja 2020 v prostorih Centra in Galerije P74 soglasno izbrala zmagovalko Nagrade skupine OHO za leto 2020.

Strokovna komisija je za zmagovalko Nagrade skupine OHO 2020 razglasila Niko Ham.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za sodobno vizualno umetnost, namenjena mladim umetnikom do 40. leta. Podeljujemo jo že štirinajsto leto zapored. Nagrado je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York in Trust for Mutual Understanding, New York. Zmagovalka nagrade je deležna dvomesečne umetniške rezidence v prostorih Residency Unlimited v New Yorku in samostojne razstave v organizaciji Galerije P74 v Ljubljani. Nagrada skupine OHO je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade enajstih evropskih držav.

Zmagovalki in vsem nominirankam iskreno čestitamo.

——–
Izbrane so nominiranke Nagrade skupine OHO 2020

Ob izrednem stanju v družbi je potekalo tudi letošnje prvo žiriranje Nagrade skupine OHO 2020 na poseben način. Strokovna žirija v sestavi Polonca Lovšin (sodobna vizualna umetnica), Iza Pevec (kustosinja in kritičarka) in Bojana Piškur (kustosinja in piska) je v petek, 20. 3. 2020, na prvem srečanju preko video konference soglasno izbrala nominirance Nagrade skupine OHO za leto 2020.

Na javni razpis je prispelo 26 prijav.

Nominiranke Nagrade skupine OHO 2020 so: Živa Drvarič, Đejmi Hadrović, Nika Ham, Živa Božičnik Rebec.

Letošnje prijave so bile raznolike in kvalitetne. Opazna je menjava generacij, v ospredje stopajo nove generacije talentiranih mladih. Komisija je dodatno posebej opozorila na dela Lare Papov idr.

Živa Drvarič (r. 1988) je zaključila študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Tu je končala tudi magistrski študij (2018). Izobraževala se je še na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju in na Visoki šoli za likovno umetnost Städelschule v Frankfurtu na Maini. Samostojno je razstavljala v UGM Studiju v Mariboru (2018) in v MIKK v Murski Soboti. Sodelovala je na številnih skupinskih razstavah v Frankfurtu, Dunaju, Regensburgu idr.

 

 

 

 

 

 

Nika Ham (r. 1991) je magistrirala na oddelku za slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, Ljubljana.V šolskem letu 2013/2014 se je študijsko izpopolnjevala na Winchester School of Art v Angliji. Med študijem je sodelovala na več skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2016 vodi grafičnega oddelka za filmski festival LET’S CEE na Dunaju, sodeluje z umetniško skupino Laibach in dela v Moderni galeriji. V zadnjih letih je prešla od medija slikarstva na video, digitalno umetnost in performans. S svojim telesom orisuje prostor kulturnih institucij, za video pa uporablja posnetke nadzornih kamer, ki so navadno dostopni le nadzorovalcu.

 

Đejmi  Hadrović (r. 1988) je študirala na Univerzi na Primorskem, Univerzi za umetnost in industrijskega dizajn v Linzu in je trenutno doktorska kandidatka na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju. Je prejemnica več mednarodnih nagrad. Sodelovala je na samostojnih razstavah v Ljubljani (trienale sodobne umetnosti U3, Moderna galerija Ljubljana, 2019), Trbovljah in Dunaju ter več skupinskih razstavah v Ljubljani, Novem Mestu, Dunaju, Linzu in Mariboru.

 

 

Živa Božičnik Rebec (r. 1991) je diplomirala na smeri Unikatno oblikovanje – steklo in keramika na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer je opravljala tudi magistrski študij kiparstva. Razstavljala je doma in v tujini, med drugim v MG+MSUM Ljubljana (2019), Galeriji Simulaker,Novo mesto (2017), Galeriji Škuc, Ljubljana (2018), na Gradu Cmurek (2015) in na mednarodni razstavi Fashion/Art Toronto, Toronto, Kanada (2014). V letu 2019 je bila rezidentka centra Karlin Studios v Pragi.

 

 

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, ki jo je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. leta 2005. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope. Rezidenco v New Yorku pripravljamo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mustual Understanding New York in Residency Unlimited New York, ki organizira in koordinira bivanje in ustvarjanje umetnikov v ZDA. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku sledi samostojna predstavitev mladega umetnika v Galeriji P74 v Ljubljani.

Nominirankam iskreno čestitamo, vsem sodelujočim pa se za sodelovanje zahvaljujemo.

 

Nagrado podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.