Skip to main content
Novice

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. na mednarodnem sejmu knjig umetnika, fotoknjig in umetniških edicij ArtsLibris ARCOmadrid 2024

By 1 marca, 2024No Comments

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti, P.A.R.A.S.I.T.E., 2024

Mina Fina, Vsakdanje, vsak dan je / Every Day I Have To, 2024

SOG, 2024

6. – 10. 3. 2024

_____

Sejem ArtsLibris v Madridu je bil ustanovljen pred petnajstimi leti in je del umetnostnega sejma ARCOmadrid. Letos ponovno poteka med 6. in 10. marcem 2024 na sejmišču IFEMA v Madridu.

Identiteta sejma sega v Mediteran in Južno Ameriko. Poseben poudarek namenja dialogu, eksperimentiranju in produkciji novih generacij. Letošnja edicija prinaša več kot osemdeset založnikov iz dvajsetih držav.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. poleg avtorskih edicij in knjig umetnika domačih ustvarjalk in ustvarjalcev prinaša letošnje novosti, kot so publikacija SOG, Vsakdanje, vsak dan je / Every Day I Have To Mine Fine in monografijo P.A.R.A.S.I.T.E.

Publikacije in umetniške edicije Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. najdete tukaj.

_____

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. (Galerija P74) je neodvisni založnik knjige umetnika, ki sistematično in kontinuirano podpira in popularizira medij knjige umetnika. Slednji je v Sloveniji kljub izjemnemu pomenu, ki ga ima v zgodovini sodobne umetnosti, ostal spregledan. Leta 2004 smo objavili prvi javno razpis za novo knjigo umetnika. V letu 2008 smo prejeli prvo vabilo na sodelovanje na mednarodni sejem knjig umetnika Art Book International v prestižnem centru Georges Pomdidou v Parizu. Sledilo je odprtje KAPSULE, specializirane knjigarne knjig umetnika v podhodu Ajdovščina v Ljubljani (ta se v letu 2012 preseli na novo lokacijo v Šiško). V letu 2009 je sledilo vabilo na sejem NY Art Book Fair v New Yorku in berlinski sejem Miss Read. Leta 2010 smo organizirali prvi festival in sejem knjig umetnika v Ljubljani, ki je gostil okoli 20 tujih in domačih neodvisnih založnikov, ob sejmu pa smo v Galeriji Kresija pripravili tudi prvo pregledno razstavo Knjiga umetnika v Sloveniji 1966 – 2010. Poleg rednega sodelovanja na največjih evropskih sejmih knjig umetnika (v Parizu, Bruslju, Berlinu, Londonu, Dunaju) smo pripravili več razstav slovenske produkcije knjig umetnika v Londonu (Digital Gallery, South Bank University), Bitoli ( Mednarodni festival AKTO 7, Bitola) in Zagrebu (Akademija moderna), ter organizirali številne javne delavnice v Ljubljani, Murski Soboti in Mariboru. V letu 2013 je bilo več knjig umetnika, ki smo jih izdali kot založniki (knjige umetnika Dejana Habichta, Tanje Lažetić in Tadeja Pogačarja) izbranih za razstavo v prestižni Galeriji Gagosian v New Yorku, Parizu, Muzeju Brandhorst v Muenchnu in Galeriji Gagosian v Los Angelesu.

Knjige izdane v založbi Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. so v večini večjih pomebnejših zbirkah knjig umetnikov po svetu (MoMA NY, Tate London, Georges Pompidou Paris, Wesserburg Dresden, Metropolitan Museum NY, Ludwig Museum Budimpešta, MSU Zagreb, MGLC Ljubljana, ICP NY,…).

Naš cilj je popularizacija in promocija domače knjige umetnika v mednarodnem okolju in na najpomembnejših mednarodnih sejmih.

Lokacija:
ArtsLibris ARCOmadrid 2024
IFEMA – Feria de Madrid
Avda. del Partenón, 5
28042 Madrid
SPAIN

Več informacij:
artslibris.cat
ifema.es/en/arco/madrid