Skip to main content
Novice

Zaupamo v P.A.R.A.S.I.T.E.

By 2 aprila, 2024No Comments

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti, knjiga P.A.R.A.S.I.T.E.

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti, Our Olympics, 2004

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti, Geografski leksikon, 1996

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti, Laboratorium II, 1994

9. 4. 2024, 18.00
Galerija P74

_____

Promocija nove monografije Tadeja Pogačarja & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti v Centru in Galeriji P74

Ob praznovanju tridesetletnice delovanja P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti vas vljudno vabimo na promocijo nove knjige P.A.R.A.S.I.T.E. v Center in Galerijo P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana, 9. 4. 2024 ob 18.00 uri. V pogovoru bosta sodelovala kustosinja Nina Skumavc in urednik publikacije Tadej Pogačar.

Knjiga P.A.R.A.S.I.T.E. je doživela prvo promocijo 7. marca 2024 v Galeriji MC v New Yorku in na mednarodnem sejmu knjig umetnika, fotoknjig in umetniških edicij ArtsLibris ARCOmadrid v Madridu.

Gre za tretjo monografijo, ki se posveča fenomenu in delovanju edinstvenega virtualnega muzeja, ki je nastal leta 1993. Po angleški izdaji knjige The Best is Yet to Come (2007), ki je izšla v sodelovanju Centra in Galerije P74, Galerije Škuc, Mestne galerije Nova Gorica in Koroške galerije sodobne umetnosti, Slovenj Gradec je ob pregledni razstavi v Moderni galeriji Ljubljana sledila publikacija Hribi in doline in rudna bogastva (2014). Prva monografija  bralcu predstavi tloris virtualne institucije, ki namesto imen prostorov ponuja topografska poimenovanja: akcije brez dogodka, muzej, ulica, mesto, arhiv. Druga monografija  je najkompleksnejša in najbolj obsežna. Sledi osnovni kronologiji dogodkov. Ponuja besedila Dejana Habichta, Cristine Freire, Suzane Milevske, Miška Šuvakovića, Vladimirja Vidmarja in Igorja Zabela.

P.A.R.A.S.I.T.E., najnovejša publikacija, vključuje celovito vizualno dokumentacijo, najpomembnejše akcije in projekte, ki jih obravnava enakovredno in večglasno. Tokrat so prvič vključene tudi aktivnosti Pogačarjevega najzgodnejšega obdobja. Gre za produkcijo, ki je nastala med leti 1975 in 1980 in je delno povezada z delovanjem glasbene skupine SRP.

Tekstualni del monografije prinaša razširjene podpise in dokumente, študijsko besedilo Suzane Milevske (posveča se križišču med izobraževalnim, institucionalnim in umetniškim vidikom dela Tadeja Pogačarja) in besedilo Igorja Zabela o institucionalnih posegih P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja. Prevod v angleški jezik je delo Nataše Velikonja in Rawleya Graua. Grafično oblikovanje je tudi tokrat prispeval Novi kolektivizem. Knjigo je natisnila tiskarna Fotolito Dolenc.

Publikacijo P.A.R.A.S.I.T.E. je izdal Zavod P.A.R.A.S.I.T.E, z odločilno podporo Trust for Mutual Understanding, New York, Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in Mestne občine Ljubljana.