Skip to main content
P74 razstave 2018

Vuk Ćosić: Preberi več / Read more

By 24 septembra, 201822 avgusta, 2020No Comments

10. 10. – 30. 10. 2018
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Vuka Ćosića PREBERI VEČ v Galerijo P74, v sredo, 10. oktobra 2018 ob 20.00 uri.

Vuk Ćosić je tisti umetnik, ki je v herojskih devetdesetih izjavil, da je »internet prostor, kjer lahko kupuješ, kradeš, a tudi distribuiraš.« Je umetnik, ki je aktivno iskal poti do pravičnejše rabe javnega prostora. Njegovo zavzemanje je logično, saj je bil internet v pionirskih letih svojega obstoja razumljen kot javni prostor, kot polje neposredne demokracije prežeto z idejo socialne odgovornosti.

V svojem novem projektu PREBERI VEČ Vuk Ćosić zavrača ločevanje realnosti na realni in virtualni del in se zavzema za nepovratno spojeni analogno – digitalni hibrid, ki nas zavezuje k novim interpretacijam družbenih odnosov. Projekt PREBERI VEČ je sestavljen iz dveh glavnih komponent: kritike tehnologije spomenikov in ponujanja tehnološke rešitve. Čosić kritizira t.i. kulturo spomina in poudarja, da je način kako naša družba s spomeniki označuje historične ambiente (in poudarja pomen zgodovinskih oseb) neustrezen. Informacije zapisane na komemorativnih ploščah praviloma avtoritarno interpretirajo dogodek ali biografijo. V digitalni dobi to ne zadošča več. Da bi lahko sprejel sugestijo o relevantnosti neke osebe ali dogodka Vuk Čosič pogreša gumb “preberi več”. Projekt PREBERI VEČ korigira informativno podhranjenost spomenikov in oznak tako, da na njihovi lokaciji postavi router, ki ni povezan na internet in se uporabnik na njega poveže s svojo mobilno napravo (telefonom, tablico, prenosnikom). Router uporabniku ponudi preprosto spletno mesto, ki na čimbolj kompleten način predstavi dogodek ali osebo, ki ji je spomenik namenjen. Vsebina tega digitalnega dodatka spomeniku so digitalizirane knjige, vizualni materiali, dokumentarni in igrani filmi oz. vse, kar omogoča uporabniku, da si lahko ustvari kvalificirano mnenje. Projekt PREBERI VEČ je dvodelen: sestavljata ga intervencija v javnem prostoru in galerijska postavitev s prezentacijo dokumentacije in iniciacijo javnega dialoga.

Vuk Ćosić je eden od pionirjev netarta in vrhunski novomedijski umetnik. Je soustanovitelj mednarodnih platform Nettime, Syndicate, 7-11 in Ljubljana Digital Media Lab (Ljudmila). Je eden od mednarodno najbolj uveljavljenih sodobnih umetnikov.
Med najpomembnejša mednarodna prizorišča, kjer je Vuk Ćosić razstavljal, sodijo: Videotage, Hong Kong; Media Artlab, Tel Aviv; ARS Electronica, Linz; Beneški bienale; MIT Medialab; Walker Center, Minneapolis; ZKM Karlsruhe; Postmasters, New York; Kunsthalle, Dunaj; LAMoCA, Los Angeles; ICA, London; Center Georges Pompidou, Pariz.