Skip to main content
KAPSULA program 2017

Vojna in mi(r)

By 15 marca, 201723 aprila, 2017No Comments

(Vesna Bukovec, Neža Jurman, Simon Kocjančič, Erik Mavrič, Nika Rupnik, Leon Zuodar)
30. 3. – 21. 4. 2017
KAPSULA, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na na odprtje razstave Vojna in mi(r) z deli Vesne Bukovec, Neže Jurman, Simona Kocjančiča, Erika Mavriča, Nike Rupnik in Leona Zuodarja v KAPSULO v četrtek, 30. marca 2017 ob 19.00 uri.

Hkrati vas vabimo tudi v Galerijo P74 na odprtje razstave Drago Dellabernardina.

Kustosinja razstav je Mojca Grmek.

Razstava Vojna in mi(r) v KAPSULI v Ljubljani je del širšega projekta Vojna in mi(r), ki ga je organiziralo društvo Hiša kulture v Pivki junija 2016. Kot pove že naslov, se ideja za projekt navezuje na Tolstojev roman Vojna in mir, ki govori o ruski družbi v času Napoleonovih vojn. Podobno velja za projekt Vojna in mi(r), ki tematizira globalni problem vojn in njihov vpliv na družbeno življenje v lokalnem okolju, t.j. v Sloveniji. Časovni okvir projekta je določen z vplivom vojn na generacijo 1975 – 1995. Ta vpliv se skozi življenja njihovih staršev in starih staršev pričenja z II. svetovno vojno in sega prek hladne vojne in vojn, ki so sledile razpadu Jugoslavije, do danes, ko spremljamo posledice vojn na Bližnjem vzhodu.

Glavna tema projekta je kritičen pogled na vpliv vseh teh vojn na družbeno življenje pri nas, s stališča – kot v Tolstojevem romanu – nasprotovanja vojni in propagiranja miru. V okviru projekta je so bili izbrani vizualni umetniki in umetnice deležni uporabe grafičnega ateljeja, v katerem so v okviru grafične delavnice ustvarjali dela na izbrano temo. Nastalo je devet originalnih lesorezov, ki so bili odtisnjeni na papir in vloženi v grafične mape (12 izvodov). Projekt je v celoti predstavljen tudi skozi publikacijo v obliki avtorskega fanzina.