Skip to main content
Novice

viennacontemporary 2019

By 9 junija, 201922 avgusta, 2020No Comments

Polonca Lovšin, Pollinators Collective, photo collage, 120cm x 168cm

Uroš Potočnik, TRGOVINA_STORE, 2014-2019, acrylic on canvas, 145X165cm

27. – 29. 9. 2019
Predogled 26. 9. 2019

Umetnika: Polonca Lovšin, Uroš Potočnik

Galerija P74 se letos že enajsto leto zapored udeležuje priznanega mednarodnega umetnostnega sejma viennacontemporary. Tokrat na sejmu predstavljamo delo Polonce Lovšin in Uroša Potočnika.

Polonca Lovšin se v svojih projektih pogosto navezuje na ekologijo in odnos človeka do narave. Na Dunaju tokrat izpostavljamo dela in serije Opraševalski kolektiv (2016 – 2018). Glavni temi projekta sta ročno opraševanje in skupinsko delo. Gre za vizijo bližnje prihodnosti, v kateri bodo ljudje za ohranitev okolja morali delovati kot narava (čebele in ostali opraševalci). Onesnažen zrak, intenzivno kmetijstvo in obsežna raba kemikalij na poljih povzročajo upad števila čebel, ki sodijo med najbolj učinkovite naravne opraševalce. Ljudje bomo morali naravi pomagati pri reprodukciji. Prava simbioza kot politični epistemični okvir v katerem ljudje in ne-ljudje delijo pravni skupni status je možna pot izhoda. Projekt predlaga orodja za ročno opraševanje rastlin. Čelade, rokavice, loparji in ostali nosljivi pripomočki so okrašeni s peresi in krznom ter tako spremenjeni v orodja za opraševanje. Polonca Lovšin je vizualna umetnica in arhitektka. Njeni projekti sodijo v segment sodobne umetniške prakse, ki ga označujemo umetnost kot raziskava. Večinoma se osredotoča na dinamiko in stalno spreminjajoč se odnos med urbanim in ruralnim. V svojem umetniškem delu uporablja video animacijo, kolaže, prostorske intervencije, skulpture in objekte.
Polonca Lovšin je sodelovala na številnih razstavah doma in v tujini, med njimi v: Kunstverein Gera, Wysing Arts Centre, Cambridge; Galerija A + A v Benetkah; kot tudi v Hamburgu, Parizu, Pragi, Berlinu, Copenhagnu, Liege-u, Bologni, Poznańu, Celju, Slovenj Gradcu, in v Galeriji P74 v Ljubljani. Leta 2010 je prejela nagrado Zlata ptica za vizualne in intermedijske umetnosti, leta 2018 pa Jakopičevo priznanje. Sodelovala je na številnih mednarodnih umetniških rezidencah v Cambridgu, Hamburgu, Berlinu, Londonu in Kaliforniji.

Uroš Potočnik sodi med najpomembnejše ustvarjalce svoje generacije. Na sejmu viennacontemporary 2019 predstavljamo sliki večjega formata Trgovina (2014-19) in Replay (2014). Prva kaže pogled v trgovino z oblačili t.i. hitre mode. Gre za segment poceni in cenenih oblačil. Slika kaže vsakdanji, nepomemben detajl, ki ga zaradi generičnosti niti ne zaznamo več, sporočilo pa je skrito v detajlu. Drugo delo, slika Replay (2014), prinaša pogled v domač interier, v katerem je postavljen igralni avtomat; ta dobesedno žari, kot tudi odsev njegovih svetlečih lučk v okenskem steklu. Drobni detajli, predmeti na polici, vrvica za sušenje perila, sušeče nogavice ipd., kažejo na avtentičnost podobe bivalnega okolja. Uroš Potočnik se v svojih delih večkrat loteva reinterpreracij in predelav podob s svetovnega spleta, fotografij, množičnih reprodukcij. Poleg tega dokumentira obrobne objekte, atmosfero vsakdana in intimno eksistenco. Potočnikov obrat ni obrat k intimizmu ampak k večplastni, konfliktni realnosti le-te. Diplomiral je leta 2006 na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter leta 2012 tam tudi magistriral. Aktiven je na področjih slikarstva, fotografije, videa, znanstvene ilustracije ter eksperimentalne glasbe. Razstavljal je v Ljubljani, Celju, Velenju, Gradcu, na Dunaju in v Berlinu ter sodeloval na številnih skupinskih razstavah doma in v tujini. Je prejemnik nagrade ALUO-ja za izjemne študentske dosežke, študentske Prešernove nagrade, leta 2017 pa je prejel Jakopičevo priznanje. Živi in ustvarja v Belih vodah nad Šoštanjem.

Več informacij: www.viennacontemporary.at
#vc_2019; #viennacontemporary

Lokacija: Marx Halle
Karl-Farkas-Gasse 19
A – 1030 Vienna

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.