Skip to main content
P74 razstave 2018

V. Konvencija Blind Date Ljubljana 2018

By 6 novembra, 201818 avgusta, 2020No Comments

25. 10. 2018 – 11. 1. 2019
Galerija P74, Ljubljana; KAPSULA, Ljubljana; Kunstverein Milano, Milano; MC C.M.A.K., Cerkno; Layerjeva hiša, Kranj; MKC Maribor – Galerija Media Nox, Maribor

Z veseljem napovedujemo jubilejno peto edicijo Konvencije Blind Date Ljubljana 2018, osrednji dogodek v državi in regiji, namenjen produkciji, promociji in popularizaciji knjige umetnika in umetniških publikacij. Festival predstavlja nekaj deset lokalnih in mednarodnih producentov, umetnikov in neodvisnih založnikov.

V letu 2018 se konvencija širi na več lokacij: v Milano, Cerkno, Kranj, Maribor in Ljubljano – s serijo razstav, dogodkov, delavnic, predavanj in predstavitev. Sejem knjig umetnika in umetniških publikacij bo na ogled v četrtek, 6. decembra 2018 med 17.00 in 22.00 uro v Galeriji P74, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana.

Seznam razstavljalcev:
585 ZINES
Beli sladoled
Look Backandlaugh
Sergej Vutuc
Rostfrei Publishing
The Angry Bat
paula roush / msdm
Nez Pez
Darko Simicic
Tomislav Gotovac Institute
Institute for Contemporary Art, Zagreb
– Simon Kocjancic
Mina Fina
– Unstable Media
– Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. (KAPSULA, P74 Gallery)

Ob sejmu prvič podeljujemo nagrado za najboljšo knjigo umetnika izdano v letih 2017 in 2018. Zmagovalca bo izbrala strokovna komisija v sestavi Matej Sitar (umetnik), Paula Roush (predavateljica, umetnica / London) in Darko Šimičić (predavatelj, kustos / Zagreb).

Letošnjo konvencijo smo uvedli z javnim predavanjem Tadeja Pogačarja o knjigi umetnika v Sloveniji in razstavo Naša žena v četrtek, 25.10.2018 v razstavišču Kunstverein Milano v Milanu.

Vsi dogodki Konvencije Blind Date Ljubljana 2018 so brezplačni.

________

Razstave V. Konvencije Blind Date Ljubljana 2018:

 

Kratka zgodovina konvencije

Konvencijo Blind Date smo prvič izvedli v letu 2010 kot sestavni del mednarodnega projekta Ljubljana – UNESCO svetovna prestolnica knjige s ciljem, da vzpostavimo nove povezave, sodelovanje in izmenjavo v lokalnem, regionalnem in mednarodnem okolju ter prispevamo k večji popularizaciji knjige umetnika. Spremljala jo je prva pregledna razstava knjig umetnika v Sloveniji z naslovom Knjiga umetnika v Sloveniji 1966 – 2010 v Galerija Kresija in predstavitev distribucije MOTTO, ki v številnih knjigarnah po Evropi ponuja več kot 3000 naslovov neodvisnih umetniških publikacij in fanzinov. Druga edicija (2011) je večji poudarek namenila predstavitvi mladih umetnikov in založnikov. Predstavili smo založniško hišo Lubok Verlag iz Leipziga, razstavo novoizdanih knjig umetnika, razstavo novih pridobitev v Zbirki knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Razstave so spremljali pogovori, projekcije in predavanja. Tretja edicija (2014) je prvič potekala na več lokacijah, v Centru in Galeriji P74, v KAPSULI in Centru urbane kulture Kino Šiška v Ljubljani. Gostujoči založnik je bila neodvisna švicarska založba KODOJI press. Spremljevalni program je ponudil izobraževalne delavnice, izide novih knjig umetnika, pogovore in vodstva po razstavah. Četrta edicija (2016) je gostila več deset domačih in mednarodnih založnikov, umetnikov in samozaložnikov. Osrednji razstavi Konvencije Blind Date sta bili posvečeni petdeseti obletnici izdaje prve domače knjige umetnika Marka Pogačnika in razstavi ZINZIN, prvega pregleda aktualne zinovske produkcije pri nas.

 

O knjigi umetnika v Zavodu P.A.R.A.S.I.T.E.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. že skoraj desetletje in pol sistematično promovira medij knjige umetnika. V letu 2004 smo z javnim razpisom pričeli podpirati novo produkcijo knjig umetnika, leta 2005 smo pričel oblikovati Zbirko knjig umetnika Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. V letu 2007 smo zasnovali Seminar knjige umetnika s predavanji, razstavami in delavnicami. Od leta 2008 redno sodelujemo na mednarodnih sejmih knjig umetnika, kjer populariziramo in distribuiramo dela domačih umetnic in umetnikov med svetovno publiko. Po tej poti so bile knjige umetnika odkupljene v prestižne javne in zasebne zbirke, mdr. v zbirko publikacij MoMA New York, zbirko publikacij Metropolitan Museum of Art, New York; zbirko International Center of Photography, New York; CNAE, Pariz; zbirko centra Georges Pompidou; zbirko Muzeja moderne umetnosti Waserburg; zbirko knjig umetnika Univerze South End, London itd. Eden od vrhuncev na področju mednarodnega delovanja predstavlja nedvomno predstavlja uvrstitev domačih avtorjev knjig umetnika na razstavo Ed Ruscha, Books & Co. v galerijo Gagosian v New Yorku (2013) in v Münchnu, Parizu in Los Angelesu (2013 – 2015).

 

Organizacija in produkcija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
V sodelovanju: Kunstverein Milano, Milano; MC C.M.A.K., Cerkno; Layerjeva hiša, Kranj; MKC Maribor – Galerija Media Nox, Maribor.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.
Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.