Skip to main content
P74 razstave 2014

UMETNOST BOMBARDIRANJA – Nova performativna risba

By 9 februarja, 201419 marca, 2014No Comments

28. 2. – 19. 3. 2014
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na otvoritev razstave Umetnost bombardiranja – Nova performativna risba z deli Nikolausa Ganstererja, Anje Jelovšek, Darinke Pop-Mitič in Velija&Amosa, v petek, 28. 2. 2014 od 19.00 do 21.00 ure.

Pred otvoritvijo vabljeni na kratek pogovor z umetniki ob 18.30 uri v Galerijo P74. Pogovor bo vodila Iza Pevec.


Anja Jelovšek, Happy Tiger, 2013

V Centru in Galeriji P74 z veseljem napovedujemo drugo letošnjo otvoritev:
mednarodno skupinsko razstavo štirih vizualnih ustvarjalcev mlajše generacije: Nikolausa Gangstererja (Dunaj), Anje Jelovšek (Ljubljana), Darinke Pop-Mitić (Beograd) in Velija&Amosa(Ljubljana, Zürich).

Projekt Umetnost bombardiranja – Nova performativna risba izpostavlja performativni aspekt risbe in procesualni vidik njenega nastanka. Zanima nas njena vloga pri povezovanju s performativnimi umetniškimi praksami, kot so intervencije, javne akcije, performans, javno predavanje, javna umetnost ipd. Davnega leta 1969 je Tomaž Šalamun vlekel neprekinjeno črto okoli Petrovaradinske trdnjave v Novem Sadu, Milenko Matanović je po Ljubljanici spuščal lesene palice povezane z vrvico v »Kačo«, ki je risala tokove reke, David Nez pa z vrvico upogibal žitne bilke in tako ustvarjal nove linije v pokrajini.

Razstava »Umetnost bombardiranja – Nova performativna risba« predstavlja aktualna dela štirih mladih avtorjev, ki predstavljajo novo generacijo tega žanra. Naslov za razstavo smo si torej izposodili pri ulični umetnosti: bombardiranje (bombing) je slengovski izraz med grafitarji za popolno pokrivanje ene ali več površin s preprosto gesto – ponavadi – grafitov ali monokromnih tagov.

Projekt Anje Jelovšek »Happy Tiger« je nastal med njenim študijem na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani kot odziv na (monotonost) študijskega procesa. Vsak dan, v času risanja večernega akta, je Anja vklopila igračko, ki jo poganjajo baterije, da je opravila risanje namesto nje. Pri tem ne gre za cinično gesto ali upor proti akademski risbi, temveč za raziskovanje pozicij umetnika-stroja oz. stroja-umetnika, s tem pa tudi širokega nabora problematik in tem, kot so programiranje, izbira, naključje.

Darinka Pop-Mitić v svojem umetniškem delu raziskuje odnose med zgodovino in prostori spomina. Z monumentalnimi poslikavami (murali) reaktualizira kolektiven spomin in njegov vpliv na politiko – in obratno: osebno (alternativno zgodovino) predstavlja v obliki podžanra in jo vrača gledalcu v premislek. Njeni objekti in poslikave – od malih stripovskih risb do monumentalnih poslikav na javnih mestih (spomnimo se vloge murala v zgodovini kot orožja politične propagande npr. v Mehiki) – neposredno nagovarjajo gledalca in prevprašujejo odnos med umetnostjo in njenim socialnim kontekstom.

Veli&Amos sta švicarsko slovenska umetniška naveza in delujeta med Ljubljano in Zürichom. V svojih delih uporabljata kode, jezik in energijo grafiti slikarstva ter aktivizma. Vsebinsko se usmerjata na raziskave javnega prostora, problematiko meja ipd., svoje delovanje pa prilagajata site-specific umetniški praksi. Delujeta v javnem prostoru, na medmrežju in v galerijah in s svojimi posegi težita k transformaciji lokacije.

Nikolausa Ganstererja že leta fascinirajo diagrami kot grafične forme, ki vizualizirajo kompleksne asociacije. V fragilnih risbah diagramov združuje elemente vidnosti in nevidnosti, znanosti in umetnosti – dve strani istega kovanca v komplementarno celoto. V delu »Drawing on Drawing a Hypothesis«, ki ga je izvedel v sodelovanju z angleško pisateljico Emmo Cocker prikazuje performans predavanja, ki temelji na publikaciji Drawing a Hypothesis. Z uporabo različnih procesov navzkrižnega branja in risanja v živo se njun performans predavanje približuje publiki na podoben način, kot bi se bralec sam prebijal skozi knjigo.

Anja Jelovšek je rojena leta 1990 v Ljubljani. Je študentka III. letnika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, Oddelek za slikarstvo. Do sedaj je sodelovala na dveh skupinskih razstavah: »Video obrat«, Galerija Vžigalica in »Artefatto« v Trstu (oboje 2013).
Veli&Amos
Veli Silver (r. 1983, Banja Luka) je študiral slikarstvo na ALUO v Ljubljani in na Likovni akademiji v Portu. Veli Silver je prejemnik prve nagrade Essel 2007, druge nagrade diplomantov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje, prve nagrade Zhdk – Technopark 2012 in Nagrade skupine OHO 2013.Amos Angeles (r. 1986, Zurich) je študiral arhitekturo na Švicarskem zveznem inštitutu za tehnologijo v Zurichu in zaključil študij na Likovni akademiji v Zurichu.Veli & Amos kot duo delujeta od leta 2008. Njuno delo je bilo razstavljeno mdr. v Muzeju sodobne Umetnosti Metelkova (MSUM); galeriji Rotor, Gradec; galeriji HVW8, Los Angeles; galeriji W139 v Amsterdamu idr
Darinka Pop-Mitić je mednarodno uveljavljena umetnica, rojena leta 1975 v Beogradu.
Po študiju političnih ved na beograjski Univerzi je končala umetniško šolo v Beogradu. Je zmagovalka Oktobrskega salona leta 2008 in 2009. Sodelovala je na številnih mednarodnih manifestacijah in razstavah mdr. na 9. Gwangju bienalu, Gwangju; 11. Istanbulskem bienalu; Centru za sodobno umetnost, Grad Ujazdowski, Varšava; Fondazione Puglisi Cosentino, Catania, Italija;  Den Frie, Kebenhavn; v ACF New York; na 52. Oktobrskem salonu, Beograd; v galeriji Nova, Zagreb.
Nikolaus Gansterer je mednarodno uveljavljen umetnik, rojen 1974 na Dunaju. Po študiju antropologije na Univerzi na Dunaju, je zaključil študij kiparstva na Visoki šoli za uporabno umetnost na Dunaju. Nadaljeval je s študijem transmedijske umetnosti na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju in zaključil še postdiplomski  študij na Akademiji Jan van Eycka v Maastrichtu. Je soustanovitelj skupine Transacoustic Reasearch in trenutno predavatelj na Inštitutu za transmedijsko umetnost na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju. Je uveljavljen umetnik in intenzivno razstavlja v mednarodnem prostoru, v zadnjih letih v The Drawing Center, New York; Kunsthalle, Dunaj; CCCB, Barcelona; ACF, New York; Salzburger Kunstverein; Forum Stadtpark, Graz; Chisenhale Gallery, London; Kunsthistorisches Museum, Dunaj; Villa Manin, Udine; Tent, Rotterdam; Kunstlerhaus Bethanien, Berlin; Space Gallery, London; AnniArt Gallery, Beijing; M HKA, Antwerpen itd.

»Umetnost bombardiranja – Nova performativna risba« sodi v programski ciklus razstav, ki izpostavljajo aktualne trende sodobne vizualne umetnosti, hkrati pa promovira nadarjene mlade ustvarjalce in jih postavlja ob bok mednarodno uveljavljenim avtorjem.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.