Skip to main content
P74 razstave 2011

Tomaž Furlan: WEAR IX-XII, Running to Stand Still

By 7 januarja, 20117 februarja, 2011No Comments

11.–28. 1. 2011
Center in Galerija P74, Prušnikova 74, Ljubljana
Odprtje razstave: torek, 11. 1. 2011 ob 20.00 uri
Filmska projekcija in vodstvo po razstavi Tomaža Furlana: sreda, 26. 1. 2011 ob 18.00 uri

Vabljeni na ogled filmske klasike Dzige Vertova Mož s kamero (1929) po izboru Tomaža Furlana v sredo, 26.1.2011 ob 18.00 uri v Center in Galerijo P74, Prušnikova 74, Ljubljana.

Človek stroj Dzige Vertova je pomembna vsebinska in vizualna referenca, ki je pustila pomemben pečat na Furlanova video dela in njegove performativne skulpture. Po projekciji, ob 19.00 uri, sledi javno vodstvo po razstavi in pogovor z avtorjem.

When you are put into the Vortex you are given just one momentary glimpse of the entire unimaginable infinity of creation, and somewhere in it a tiny little mark, a microscopic dot on a microscopic dot, which says, You are here.
Douglas Adams

Najnovejša faza projekta WEAR Tomaža Furlana obsega dve videoinstalaciji in sedem videoperformansov. Elementa distopije in ironije sta pomembna vsebinska elementa v Furlanovem projektu WEAR, ki nima tendence zaključenega dela, ampak se z vsako novo manifestacijo nadgrajuje in transformira. Bistvena je njegova cikličnost, kroženje, repetitivnost, “loop”, ki ohranja dogajanje na svojem začetku. Instalaciji “Hilda I” in “Hilda II” sta objekta, prenešena skozi filtre interpretacije naravnost iz sveta v galerijo. Tista skrita realnost, ki nenehno visi nekje za vogalom, pa vseeno oddaljeno od vzvišene filozofije in ponižne zabave. Vsaka v svojem prostoru zavzemata celoten prostor, gledalec ju lahko uporabi, premika, preizkuša. Ti “funkcionalni predmeti” – podaljški telesa – so narejeni za določeno produkcijsko ali ritualno dejanje. Človeško telo postaja stroj – ponavljajoč preproste gibe, aktivnosti ali dejanja – stroj pa podaljšek telesa oz. njegova proteza. Videoperformansi so performativne interpretacije osebne izkušnje. Umetniško banaliziranje realnega in poizkus opažanja tistega, kar najbolje eksistira “pod” našo kožo.

Avtor sporoča:
“Ob glamurju sodobnih praks in igrivosti trgovinskega kolorita je surova haptičnost prikazanega, možnost uporabe, stika in izkušnje še vedno najpomembnejša galerijska prvina. Vsi elementi razstave so namenjeni uporabi gledalcev. Nič ni nedotakljivo, nič ni vzvišeno.”

Tomaž Furlan (1978) je intermedijski umetnik najmlaše generacije. Diplomiral je na Oddelku za kiparstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V zadnjih letih predstavil na več skupinskih razstavah v Ljutomeru, na 11. mednarodnem festivalu računalniške umetnosti v Mariboru, Ljubljani, Celju, Padovi, nazadnje v Galeriji Kresija in Mestni galeriji v Ljubljani. Sodeloval je na več umetniških simpozijih v Škofji Loki, Gorici, Vrsarju. Tomaž Furlan živi in ustvarja v Škofji Loki in Ljubljani.

Ob razstavi pripravljamo serijo filmskih projekcij po izboru avtorja razstave.

Vabljeni!

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpira Ministrstvo za kulturo in MOL, oddelek za kulturo.