Skip to main content
P74 razstave 2013

Tobias Putrih: Hvalnica jajcu

By 5 avgusta, 201318 septembra, 2013No Comments

27. 8. – 16. 9. 2013
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Otvoritev razstave: torek, 27. 8. 2013, ob 19. uri
Pred otvoritvijo vabljeni na pogovor z umetnikom, ob 18.30

V številnih projektih, relacijskih prostorskih strukturah in konstrukcijah Tobias Putrih ustvarja distorzije percepcije. Njegovo zanimanje za odnose med notranjostjo in zunanjostjo socialnih in kulturnih prostorov se napaja pri utopičnih arhitekturnih pojektih ter projektih eksperimentalnih gibanjih, ki jih proučuje in na koncu obrača proti sebi samim – v svoje nasprotje.

Putrih pri ustvarjanjem potuje med različnimi vizualnimi mediji: od filma, fotografije, risbe, skulpture, do prostorskih postavitev in ambientov. Večkrat razstavlja načrte, makete, skice – t.i. reprezentacijske forme, ki opisujejo strukture in predpisane funkcije objektov ali arhitekture. Ti modeli so zanj samostojna dela. Zanimajo ga kot oblike skozi katere lahko raziskuje potenciale idej. Največkrat gre za nerealizirane predloge, ki so nastali na tanki liniji med dejstvi in fikcijo, začasnostjo in večnostjo. Z uporabo efemernih materialov, kot so lepenke, jajčne embalaže, karton, slama, stiropor ustvarja manjše modularne strukture pa tudi večje prostorske postavitve in ambiente. Putriha zanima, kako arhitektura, oblikovanje in znanost vplivata na sistemske družbene strukture. V svojem ustvarjalnem procesu večkrat išče zgodovinske reference iz preteklih desetletjih, predvsem utopičnih modelov modernizma v delu npr. Buckminster Fullerja, Roberta Smithsona, Vjenceslava Richterja, Otta Freia, skupine Metabolist (japonskih arhitektov in urbanistov) idr.

Aktualen projekt, ki ga Tobias Putrih pripravlja za Center in Galerijo P74 nosi naslov »Hvalnica jajcu«. Izhaja iz fotogramov, na podlagi katerih je razvil kratek film. Poleg projekcije in fotogramov bo razstavil še geometrično skulpturo. Z zadnjimi projekti se Putrih vse bolj usmerja v raziskovanje razmerja med objektom in filmsko podobo, t.j. projekcijo objekta. Zanima ga zamik in napetosti, ki se ustvarjajo v tem razmerju. V primeru »Hvalnice jajcu« gre za raziskavo povsem abstraktnih podob izhajajočih iz konkretnega predmeta.

Tobias Putrih je bil rojen leta 1972 v Kranju. Diplomiral je na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani in študiral na Kunstakademie Duesseldorf v Dusseldorfu. Trenutno živi in ustvarja v Cambridgu, Massachusetts (ZDA). Putrih sodi med uveljavljene sodobne slovenske vizualne umetnike. Sodeloval je na številnih razstavah doma in v tujini, med drugim na Manifesti 4 v Frankfurtu (2002), na razstavi Greater New York (2005), na 52. Beneškem bienalu, kjer je zastopal Slovenijo (2007), na razstavi »Promises of the Past« v Centru George Pompidou v Parizu (2010) in na 29. Bienalu v Sao Paulu. Tobias Putrih je za svoje umetniško ustvarjanje prejel več nagrad, mdr. Nagrado Prešernovega sklada in Župančičevo nagrado.

Sponzor razstave: Cockta

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo in MOL, Oddelek  za kulturo.