Skip to main content
KAPSULA razstave 2010

Teo Spiller: Besedilnost novih medijev

By 1 decembra, 201020 marca, 2011No Comments

6. 12. 2010 ob 19.00 uri
KAPSULA, Podhod Ajdovščina 1, Ljubljana

Novi mediji ustvarjajo drugačne vrste besedilnosti. Teo Spiller, spletni in medijski umetnik iz Ljubljane, v svojem projektu raziskuje tri specifične oblike takšne besedilnosti.

“Pogosto se nam stvari okrog nas zdijo tako same po sebi umevne, da jih sploh ne opazimo”, pravi Spiller. “Opazimo jih šele, če jih nekdo za nas postavi v neobičajen kontekst”. In prav zato gre v njegovi trilogiji “Besedilnost novih medijev”. Spiller raziskuje nove oblike izražanja, ki so posledica novih medijev in tehnologij tako, da posamezna sporočila s pomočjo spletnih aplikacij poveže v pesniško obliko.

Spiller s pomočjo javnega multimedija GEM zajema SMS sporočila v podatkovno bazo, njegova spletna aplikacija pa uporabniku omogoča, da z izborom in kombiniranjem zadnjih 500 poslanih SMS sporočil sestavi pesem v obliki italijanskega soneta. Svoje SMS sonete lahko sestavljate na spletnem naslovu http://www.s-p-i-l-l-e-r.com/SMS/.

V okviru projekta Ljubljana, svetovna prestolnica knjige, je Spiller v knjižni obliki izdal zbirko vseh treh vrst sonetov. Teoretski pogled na projekt bo podal Mag. Aleš Vaupotič.

Projekt je podprlo Ministrstvo za kulturo RS.