Skip to main content
Novice

Vsakdanje življenje kot javna praksa v polju mnogoterosti

By 10 junija, 201112 junija, 2011No Comments

Produkcija in intervencije Tadeja Pogačarja & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti ob koncu prve dekade novega tisočletja

Muzej sodobne umetnosti Vojvodina, Novi Sad
15. junij – 15. julij 2011

Kustos: Miško Šuvaković

Z veseljem napovedujemo retrospektivno razstavo VSAKDANJE ŽIVLJENJE KOT JAVNA PRAKSA V POLJU MNOGOTEROSTI Produkcija in intervencije Tadeja Pogačarja & P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti ob koncu prve dekade novega tisočletja, v organizaciji Muzeja sodobne umetnosti Vojvodine v Novem Sadu. Razstavo je pripravil kustos Miško Šuvaković, razstava pa bo na ogled med 15. junijem in 15. julijem 2011.

Tadej Pogačar je eden najpomembnejših umetnikov in kustosov na slovenski umetniški sceni zadnjih dvajsetih let. Njegova umetniška in kulturna produkcija se je razvila kot odprta oblika kritične umetnosti, ki temelji na apropriacijah in parazitskih pristopih, ki vključujejo specifične taktike in strategije sodobnega ustvarjalca. Tadej Pogačar je razvil številne projekte in obširne raziskave sodobnih oblik življenja.
Osrednji cilj aktualne razstave je konstrukcija “delovne retrospective” Pogačarjeve umetniške prakse s predstavitvijo njegovih najpomembnejših projektov zadnjih dvajsetih let skozi dokumente, artefakte, intervencije ipd. Razstava bo predstavila okoli dvajset projektov, ki so nastali med leti 1990 in 2011 in vključujejo medij fotografije, videa, instalacije, risbe, objektov, projektov v javnem prostoru in site-specific intervencij.
Pri pripravi razstave v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodine bo Tadej Pogačar sodeloval s skupino mladih kustosov, ki zaključujejo študij na tečaju za kustose Svet umetnosti, ki ga organizira SCCA Zavod za sodobno umetnost – Ljubljana.

Tadej Pogačar (r. 1960) je po študiju etnologije in umetnostne zgodovine zaključil študij na Akademiji za likovno umetnost – Oddelek za slikarstvo. Tu je zaključil tudi podiplomski študij slikarstva (1990). Leta 1993je ustanovil P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti, katerega director je od njegove ustanovitve.
Pogačar je veliko razstavljal, mdr. na 10. Bienalu v Istanbulu, na 49. Bienalu v Sao Paulu, na Bienalu v Benetkah, v San Francisco Art Institute, NGBK in Berlin, v ZKM Karlsruhe, v Stedelijk muzeju, v Muzeju de Arte Carillo Gil v Mexico Cityju itd.
V letu 2001 je bil dobitnik nagrade za performans Franklin Furnace Archive, leta 2004 je prejel delovno štipendijo za projekt Shrinking Cities, nagrado »Trend« za izjemne dosežke na področju vizualne umetnosti (2008) in Jakopičevo nagrado (2009).

Ob razstavi bo izšel bogato ilustriran dvojezični katalog z besedili Miška Šuvakovića in Ane Vilenice v založništvu Muzeja sodobne umetnosti Vojvodina. Projekt in razstava sta nastali v sodelovanju z Zavodom P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana.
Realizacija razstave nastaja v sodelovanju z SCCA Zavodom za sodobno umetnost – Ljubljana in mladimi kustosi, udeleženci letošnjega kuratorskega tečaja Svet umetnosti.

www.msuv.org