Skip to main content
Novice

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. muzej sodobne umetnosti: CODE:RED

By 10 septembra, 2018No Comments

20. 9. – 4. 11. 2018
Mestna galerija Ljubljana

“When my hooker girlfriends parade pretty and proud, they are speaking about themselves and become revolutionaries.”
Gabriela Silva Leite

Kustosinja projekta: Alenka Gregorič

Z velikim veseljem napovedujemo odprtje pregledne razstave projekta CODE:RED Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. muzeja sodobne umetnosti v četrtek, 20. septembra 2018, ob 20. uri v Mestni galeriji v Ljubljani. Razstava bo na ogled do 4. novembra 2018.

Gre za prvo celovito predstavitev dolgoletnega projekta, ki vključuje arhiv in dokumentacijo, nove instalacije, objekte, fotografije in video dela. CODE:RED (1999–danes) je eden izmed mednarodno najodmevnejših projektov Tadeja Pogačarja, ki združuje politično umetnost, aktivizem in participativne oblike delovanja.

Vljudno vabljeni!

Projekt CODE:RED je bil zasnovan leta 1999, svojo prvo mednarodno predstavitev pa je doživel v okviru nacionalne predstavitve Slovenije na 49. beneškem bienalu sodobne umetnosti v Benetkah (2001). V sodelovanju z nevladno organizacijo Comitato dei Diritti Civili delle Prostitute iz Pordenona je bil v Giardinih izveden 1. Svetovni kongres seksualnih delavcev in novega parazitizma, na katerem so sodelovale številne organizacije, ki se borijo za pravice seksualnih delavk iz Azije, Amerike in Evrope. Naslednja edicija projekta, CODE:RED ZDA (2002), je na srečanju The Ultimate Sex Worker Conspiracy Soirée: Conference and Party v New Yorku gostila več kot dvajset organizacij in posameznikov iz New Yorka, Filadelfije, Bostona, Washingtona in Toronta. Vključevala je performanse, branja, predstavitve seksualnih delavk, delavcev in transseksualcev ter njihovih zagovornikov.

Kasnejše edicije projekta so bile pripravljene v partnerstvu s številnimi lokalnimi organizacijami (Comitato per I Diritti Civili delle Prostitute, Hetaira, Maiz, AAGW, COSWAS, CWDA, GAATW, COYOTE, SACRD, Davida) in so bile posvečene skupnemu političnemu delovanju, borbi za osnovne človekove pravice manjšin, pravici do rabe javnega prostora, zagotavljanju boljših delavnih pogojev, alternativnim oblikam izobraževanja in združevanja. Po beneškem bienalu je bil CODE:RED predstavljen še na 2. bienalu sodobne umetnosti v Pragi (2005), na 3. bienalu sodobne umetnosti v Tirani (2005), na 27. bienalu sodobne umetnosti v Sao Paulu (2006) in na 10. bienalu sodobne umetnosti v Istanbulu (2007). Do danes je sodeloval na kar 55 mednarodnih razstavah po Evropi, Ameriki in Južni Ameriki. Ob projektih so izšle tri številke časopisa Sex Worker in dve knjigi umetnika.

CODE:RED vsebinsko črpa iz modelov javne umetnosti poznih šestdesetih in sedemdesetih let ter nove javne umetnosti devetdesetih let. Gre za novo politizacijo, transgresivnost, postkonceptualne prakse, dialoškost, nove oblike neposredne komunikacije in dialoga s publiko, kritično socialnosti, eksperimentiranje z različnimi modeli kulturnih institucij in samoorganiziranostjo ipd. Projekt je v zadnjih dveh desetletjih je nastajal v tesnem sodelovanju z nevladnimi organizacijami, strokovnjaki, aktivisti, skupinami in skupnostmi seksualnih delavcev po svetu, ki se borijo za svoje pravice. To sodelovanje je dolgoročno, potekalo je v partnerskih odnosih in v skupni solidarnosti. Ključne teme, ki jih je projekt izpostavil so samoorganiziranost urbanih manjšin, neformalna ekonomija, globalno seksualno delo in trgovanje z ljudmi.

Leta 2011 je izšla knjiga CODE:RED, ki združuje raziskovalni in umetniški del projekta s teoretsko analizo s področja študije spolov, feminizma in ekonomije. Teoretske prispevke in pričevanja so prispevale Pia Covre (Comitato dei Diritti Civili delle Prostitute, Pordenone), Mamen Briz (Colectivo Hetaira, Madrid), Gabriela Silva Leite (Davida, Rio de Janeiro), Ana Lopes (International Union of Sex Workers), Maria do Mar Castro Varela, Nikita Dhawan, Suzana Milevska, Mojca Pajnik, Melissa Ditmore.

CODE:RED nikoli ne bi bil tako uspešen brez sodelovanja in pomoči številnih posameznic in posameznikov ter organizacij. Posebej se moramo zahvaliti Carli Corso, Pii Covre, Danieli Manu, Carol Leigh, Priscilli Alexander, Bandani Pattanaik, Gabrieli Silvi Leite, Flaviu Lenzu in kolegu Dejanu Habichtu. Več kulturnih organizacij in razstavišč je projekt podprlo in pripomoglo k njegovi popularizaciji mdr. Franklin Furnace Archive (New York), Galerie für Zeitgenössische Kunst (Leipzig), Mednarodni grafični likovni center (Ljubljana), Ojo Atomico (Madrid), Galerija NOVA (Zagreb) Fundacija ERSTE (Dunaj).

Glavni organizator prve pregledne razstave projekta CODE:RED je Mestna galerija Ljubljana, partner projekta pa Galerija P74 iz Ljubljane. Ob razstavi bo izšel katalog z besedili Silvie Federici, Suzane Milevske in Alenke Gregorič v slovenskem in angleškem jeziku. Kustosinja razstave in urednica kataloga je Alenka Gregorič.