Skip to main content
Novice

Tadej Pogačar & P.A.R.A.S.I.T.E. Museum of Contemporary Art: Veliki arhiv

By 29 aprila, 2013No Comments

6. 5. – 19. 5. 2013
Otvoritev: ponedeljek, 6. maj ob 18.00 uri.
Galerija PM Gallery | Galerija Prsten
Trg žrtava fašizma bb, 10000 Zagreb

Pregledna razstava
Odprto: torek – petek 11.00 – 19.00
sobota, nedelja 10.00 – 14.00
ponedeljek zaprto.
www.hdlu.hr

pogacar-arhiv

“Systems work because they do not work”
Michel Serres

»Veliki arhiv« je pregledna razstava, ki prinaša dve desetletji ustvarjanja in delovanja Tadeja Pogačarja in P.A.R.A.S.I.T.E. Muzeja sodobne umetnosti. Gre za največjo in najcelovitejšo predstavitev njegovega dela na Hrvaškem do sedaj. Razstava vključuje video dela, objekte, fotografije, dela na papirju, knjige umetnika in instalacije.

V svojih transdisciplinarnih raziskavah se Pogačar mdr. sklicuje na teorijo Michela Serresa, francoskega misleca in filozofa, ki je razvil koncept »parazita«, t.i. tretje osebe kot personifikacije tretjega prostora. Ta koncept prinaša nov razmislek o temeljnih družbenih kategorijah. Model parazitizma povezuje z informacijsko teorijo, antropologijo, ekonomijo in politiko in raziskuje zgodovino človeških odnosov. Po Serresu je človek univerzalni parazit, ki parazitira naravo in tudi druge ljudi.

Pogačarjev novi parazitizem je subtilna dekonstrukcija horizonta vsakdana in neusmiljeno izpodbijanje socialnih sistemov, ki se uporabljajo za določanje centra, dominacije in moči v vsakdanjem življenju, umetnosti in družbi. Njegovo delo obvladuje intervencionalistična logika, institucionalna kritika in raziskava socialnih in političnih tem. Velik del njegovih raziskav je participatornih in kolaborativnih, značilne pa teme vzporedne ekonomije, samoorganiziranje urbanih manjšin, naredi-sam arhitektura, transformacija javnega prostora ipd. Številni njegovi projekti se razvijajo postopno, skozi daljše obdobje – npr. projekti School’s Out, Kralji ulice, Street Economy Archive, P.A.R.A.S.I.T.E. Public Sculpture, CODE:RED.

Tadej Pogačar v zadnjih letih intenzivno razstavlja, nazadnje v Villi di Toppo Florio, Udine, Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM), Ljubljana, v Galeriji Luisa Strina, Sao Paulo, v galeriji Gagosian v New Yorku, v Galeriji sodobne umetnosti Leipzig, v ZKM – Centru za umetnost in medije Karlsruhe (2011), v Muzeju sodobne umetnosti Vojvodina v Novem Sadu (2011), na bienalnih prireditvah v Benetkah, São Paulo, Istanbulu, Pragi, Tirani in na Manifesta 1 v Rotterdamu itd

Pogačar je dobitnik številnih nagrad mdr. György Kepes Fellowship Grant za napredne študije in transdisciplinarne raziskave umetnosti, kulture in tehnologije (MIT, Boston, 2012-2013), Jakopičeve nagrade (2009) in nagrade TREND za vizualno umetnost (Ljubljana, 2007).

Razstava »Veliki arhiv« je nastala v skupni organizaciji HDLU, Zagreb in Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Sofinancirana je s sredstvi Ministrstva za kulturo Republike Slovenije in MOL, Oddelka za kulturo.