Skip to main content
KAPSULA program 2016

Tadej Pogačar: Misel za dan

By 6 oktobra, 201613 novembra, 2016No Comments

8. – 18. 10. 2016
Galerija Prozori
Zapoljska 1, Zagreb

Vljudno vabljeni na odprtje razstave Misel za dan v soboto, 8. oktobra 2016 ob 12.00 uri v Galerijo Prozori v Zagreb. Projekt bo na ogled do 18. oktobra 2016.

Tadej Pogačar, Misel na dan

Pred časom smo lahko na zadnjih straneh dnevnega časopisa spremljali kratke misli o življenju, smrti, politiki, ljubezni, ki so jih izrekli znani filozofi, politiki, umetniki.  V intelektualno življenje v petdesetih je v Jugoslavijo na vseh ravneh pričel vdirati vpliv Zahoda. Na prenoviteljski nemir, ki se je pričel pojavljati med intelektualci je oblast gledala z odobravanjem, a tudi z določenim nelagodjem. V tem smislu so bili značilni republiški kongresi Zveze komunistov Srbije, Hrvaške, Slovenije in Makedonije sredi leta 1954, na katerih je bila jasno izražena zahteva po večji svobodi na področju znanosti, umetnosti in kulture. Na kongresu v Srbiji je na veliko zgražanje sovjetskih opazovalcev Edvard Kardelj izjavil, …………………………………………………. k višji kulturi. To je misel za današnji dan.

Kustosinja razstave je Irena Bekić. Ob projektu bo izšel časopis umetnika z naslovom Misel za dan.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.