Skip to main content
Novice

Tadej Pogačar, Dejan Habicht, Tanja Lažetić – na Beverly Hillsu

By 24 julija, 2016No Comments

Ed Ruscha, Books & Co.
Gagosian, Beverly Hills, Los Angeles
28. julij – 9. september 2016

Kljub temu, da knjiga umetnika pri nas še ne dosega prepoznavnosti in popularnosti, kakršno si zasluži – nenazadnje smo letos obeležili pol stoletja od izida prve edicije knjige umetnika v Sloveniji Artikel: KNJIGE (1966) Marka Pogačnika – dosegajo predstavitve slovenskih avtorjev knjige umetnika velike mednarodne uspehe.

Po predstavitvah v prestižnih galerijah in muzejih v New Yorku, Münchnu in Parizu (2013-2015) razstava Books & Co. svoje potovanje zaključuje v rojstnem mestu Eda Rusche v Los Angelesu.

Gre za izbor okoli 100 knjig umetnika, ki so nastale kot referenca na delo ameriškega umetnika Eda Rusche. Razstava Books & Co. bo predstavljena ob razstavi »Ed Ruscha: Tiski in fotografije«. V šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja je Ed Ruscha izdal serije malih fotografskih konceptualnih knjig umetnika, ki so kasneje postale izredno popularne. V zadnjih desetljih so izšle številne knjige umetnika, ki so nastale kot poklon, komentar ali parafraza Ruschevih.

Tudi med tokratnimi razstavljalci elitne galerije GAGOSIAN na Beverly Hills v Los Angelesu so trije slovenski umetniki: Tadej Pogačar s knjigo umetnika Various (Small) Pieces of Trash, Dejan Habicht s knjigo umetnika One Gasoline Station in Tanja Lažetić s knjigama Coloured People in Black and White (Yellow) in Nine Swimming Pools behind a Broken Glass. Vse so izšle v letu 2010 v samozaložbi oziroma v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. Razstava bo na ogled med 28. julijem in 9. septembrom 2016.

Tadej Pogačar, Various (Small) Pieces of Trash, 2010
Tadej Pogačar, Various (Small) Pieces of Trash, 2010

Dejan Habicht, One Gasoline Station, 2010
Dejan Habicht, One Gasoline Station, 2010

Tanja Lažetić, Coloured People in Black and White (Yellow), 2010
Tanja Lažetić, Coloured People in Black and White (Yellow), 2010

 

>Ed Ruscha je leta 1962 izdal v samozaložbi svojo prvo knjigo umetnika. Twentysix Gasoline Stations je tanka, cenena knjižica, ki je ob izdaji imela ceno 3.50 USD. Knjiga ni vzbudila zanimanja publike, zavrnila jo je celo Kongresna knjižnica zaradi »neortodoksne oblike in pomanjknja informacij«. Z desetletji je ta knjiga umetnika pridobila kultni status.

>Knjiga umetnika je tisti vizualni medij, ki je omogočil gibanju OHO (Marko Pogačnik in Iztok Geister, kasneje pa tudi Matjaž Hanžek, Franci Zagoričnik, Miljenko Matanović, Braco Rotar, Tomaž Šalamun idr.) preboj v svet likovne umetnosti. V umirjen svet lokalnega modernizma so vnesli odklon, eksces in provokacijo.

>Artikel: KNJIGA Marka Pogačnika (1966) je kot prva knjiga umetnika v Sloveniji napovedala več ključnih novosti, ki so bile značilne za produkcijo ohojevskih knjig v letih 1966-1969: izhajale so v majhnih nakladah, v samozaložbi in izdelane so bile ročno.

>Ruscheve knjige umetnika so bile v zadnjih desetletjih zelo vplivne —od Bruca Naumana Burning Small Fires(1968), kjer je Nauman zažgal kopijo Ruscheve Various Small Fires and Milk (1964) in zažig dokumentiral; do Julie Cook’s Some Las Vegas Strip Clubs (2008); do knjige Mishka Hennerja Fifty-one US Military Outposts (2010), ki prikazuje zračne posnetke ameriških mednarodnih vojaških baz. Med zgodnjimi in kasnejšimi deli so knjige umetnikov različnih generacij, različnih kulturnih kontekstov, ki predstavljajo odziv na Ruschove ideje.