Skip to main content
Novice

SOUND EXPLICIT 2010

By 21 septembra, 2010No Comments

23., 27. in 28. 9. 2010
Jakopičeva Galerija, Ljubljana

Četrtek, 23.9.2010 ob 20.00
Jakopičeva Galerija, Slovenska cesta 9, Ljubljana

TOMAŽ GROM SOLO in TRIO GROM, KARLOVČEC, NAGLIČ

  • Tomaž Grom – solo kontrabas
  • Marko Karlovčec – saksofon, Neža Naglič – pianino, Tomaž Grom – kontrabas

Kontrabasist Tomaž Grom svoj glasbeni izraz črpa iz akustičnih in digitalno procesiranih zvokov. V zasedbah TILT, CPG Impro, Grom – Murayama in kot solist se posveča raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa v kombinaciji z elektroniko in krmari med svobodno improviziranimi in vnaprej določenimi strukturami. Ustvaril je avtorsko glasbo za več gledaliških, plesnih in lutkovnih predstav. V zadnjih letih največ deluje v okviru Zavoda Sploh. Kot improvizator je nastopal z mnogimi znanimi glasbeniki, med njimi so Dough Hammond, Sonny Simmons, Evan Tate, Tao G. Vrhovec Sambolec, Will Guthrie, The Same Girl (Gilles Aubry, Nicolas Field), Sebi Tramontana, Zlatko Kaučič, Seijiro Murayama…
www.sploh.si

Nežo Naglič bi lahko uvrstili v mlajšo generacijo domačih svobodnih improvizatorjev. Zanima jo raziskovanje zvočnih zmožnosti klavirja v smislu preseganja omejitev, ki jih predstavljata funkcionalnost tega inštrumenta ter njegova temperirana uglasitev. V luči tega izziva se v zadnjem času posveča iskanju lastne tehnike prepariranega klavirja, ki vključuje tudi zvočenje strun, trupa, itd. s pomočjo različnih predmetov. Je večletna članica eksperimentalnega kolektiva Salamandra Salamandra, v zadnjem času zasedbe Lolita ter številnih ad hoc improvizacijskih zasedb. Sicer zaključuje študij filozofije na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Marko Karlovčec je glasbenik, katerega delovanje zaznamuje raziskovanje zapuščine free-jazza, noisa, hardcora, zgodovinskih avantgard in sodobne improvizacije. Nastopa s solo recitalom no-input elektronike, igra v improvizacijskih kombinacijah z glasbeniki kot so Tomaž Grom, Seijiro Murayama, Jaka Berger, italijanski duo Mimesys idr., sodeluje tudi z vokalistom/freestylerjem/elektronikom N’tokom. V preteklosti je pripravil glasbeno-plesni performans z butoh plesalcem Ryuzotom Fukuharo, izvedel nekaj multidisciplinarnih dogodkov s poezijo, filmom in slikarstvom, ustanovil in vodil skupino Sinai, ki je preigravala lastne aranžmaje in interpretacije židovske glasbe Johna Zorna… V zadnjem času deluje v duetu s performerko Ireno Tomažin.


NAPOVEDUJEMO

Ponedeljek, 27.9. 2010 ob 20.00
Jakopičeva Galerija, Slovenska cesta 9, Ljubljana

BORUT SAVSKI
The music is dead – long live the music!

CAMERON BOBRO
Byzantine Cadillac

Torek, 28. 9.2010 ob 20.00
Jakopičeva Galerija, Slovenska cesta 9, Ljubljana

BOJANA ŠALJIĆ PODEŠVA
Hiperprostorska srečanja

LUKA PRINČIČ

Sound Explicit 2010 je del Konvencije Blind Date.
Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. je podprt s strani MOL, oddelek za kulturo in Ministrstva za kulturo.
Za sodelovanje (pri realizaciji) se zahvaljujemo Glasbeni matici Ljubljana.