Skip to main content
P74 razstave 2013

Small but dangers

By 26 decembra, 201223 januarja, 2013No Comments

4. 1.–22. 1. 2013
Center in Galerija P74, Trg Prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana
Otvoritev v petek, 4. 1. 2013, ob 19. uri

Kustos: Tadej Pogačar

Občutek je nenavaden – kot da bi se znašli sredi naracije, ki se nam ves čas izmika in nas prepušča negotovim zaznavam in nejasnostim. Predmeti, objekti, risbe so realni in resnični, a do njih ne moremo. Njihov pomen je blokiran oz. večpomenski. Vse je kot na dlani, a ničesar ne moremo (do konca) razumeti.

SBD na tokratni samostojni razstavi predstavljata postopke zbiranja, urejanja in reprezentacije. V postavitvi sledimo prepletu paradoksov in racionalnega, sicer tipičnega za njuno ustvarjanje. Rdeča nit ostaja ustvarjanje igre brez pravil, polne nepričakovanih in absurdnih preobratov. Odsotnost je druga pomembna konstanta v njunem delu. Gre za odsotnost kot elementarno stanje; odsotnost kot prazno mesto, kot izbris, zanikanje ali zavrnitev. Hkrati praznine igrajo pomembno vlogo pri prostorski postavitvi, saj so element povezovanja, ki ustvarja ritmično strukturo med deli, skupinami del, prostorom in gledalci.

SBD na razstavo prvič uvrščata nove knjige umetnika, ki sta jih poimenovala Performans knjiga. To so unikatna dela, ki so nastala z akcijo destrukcije, t.j. trganjem knjižnih strani. Opazujemo lahko le nekaj zadnjih, preostalih listov ali samo platnice z dislociranimi odtisi, risbami, zapisi, fotografijami. Serijo Natura morta sestavlja zbirka (obskurnih, fluidnih) vsakdanjih predmetov kot so škatlica za diafilm, lovska tarča, kuverta, stekleni kozarec s pepelom, nosilec za lovsko trofejo itd. ter njihova postavitev v prostor. Postavitev Natura morta ni zaključena celota, poudarjata SBD. Predmeti se lahko postavijo v drugačen red in s tem izpostavijo druge pomenske povezave in poudarke. Z arbitrarnostjo postavitve SBD izpostavljata krizo (fiksnega) pomena oz. nestabilnost njenega (končnega) smisla.

Samostojna razstava SBD z naslovom Small but dangers je njuna druga samostojna predstavitev v Centru in Galeriji P74. Razstava prinaša poleg zanimivih avtorskih prijemov in posebnosti, ki sta jih uspešno vnesla v domačo likovno sceno, pomemben korak naprej v njunem ustvarjanju. Poleg vizualnih del razstava prinaša še fotografski projekt, ki je nastal v sodelovanju s fotografom Matijom Brumnom.

SBD sta Mateja Rojc in Simon Hudolin Salči. Mateja Rojc je diplomirala na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani (2004), Simon Hudolin Salči pa na Šoli za risanje in slikanje v Ljubljani leta 2005 in na Oddelku za Likovno pedagogiko v Ljubljani (2008).

SBD sta se predstavila na več skupinskih in samostojnih razstavah doma in v tujini. Leta 2008 sta bila nominirana za »Nagrado skupine OHO«. Samostojno sta se predstavila z razstavami in performansi v Solkanu, Desklah in Ljubljani, na skupinskih razstavah pa v New Yorku, Dunaju, Benetkah, Ljubljani, Celju, Lendavi, Škofji Loki, Novi Gorici, Cerknem – med drugim zelo uspešno na 6. Trienalu sodobne slovenske umetnosti U3 v Moderni galeriji v Ljubljani. SBD sta avtorja številnih avdio-vizualnih performansov in scenografij za animacije in videospote.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.