Skip to main content
Novice

Slovenske knjige umetnika v galeriji Gagosian v New Yorku

By 24 februarja, 201311 marca, 2013No Comments

Po odličnem odzivu na prvi ediciji sejma knjig umetnika v Los Angelesu Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. opozarja na nov izjemen uspeh domačih umetnikov v New Yorku.

V torek, 5. marca 2013 odpirajo v prestižni galeriji Gagosian, na aveniji Madison v New Yorku razstavo “Ed Ruscha,  Books & Co.” Razstava bo na ogled do 27. aprila 2013 in prinaša izbor 91 knjig umetnika, ki so nastale kot referenca na delo ameriškega umetnika Eda Rusche. V šestdesetih in sedemdesetih letih dvajsetega stoletja je Ed Ruscha izdal serije malih fotografskih konceptualnih knjig umetnika, ki so kasneje postale izredno popularne. V zadnjih tridesetih letih je nastalo okoli sto novih knjig umetnika,  ki so nastale kot poklon, komentar ali parafraza Ruschevih.

Ob otvoritvi razstave znana ameriška založba MIT Press iz Cambridga, napoveduje še izid knjige Various Small Books: Referencing Various Small Books by Ed Ruscha. Knjiga Various small books na skoraj 300 straneh 91  knjig umetnika – vsako predstavljeno z naslovnico in kratkim opisom. Knjigo so uredili  Jeff Brouws, Wendy Burton in Hermann Zschiegner, besedilo sta prispevala Phil Taylor in Mark Rawlinson.

Med razstavljalci v galeriji Gagosian in predstavljenimi avtorji v knjigi so tudi trije slovenski umetniki – Dejan Habicht (s knjigo umetnika One Gasoline Station), Tanja Lažetić (s knjigama Coloured People in Black and White (Yellow) in Nine Swimming Pools behind a Broken Glass) in Tadej Pogačar (s knjigo umetnika Various (Small) Pieces of Trash). Naštete knjige umetnika so izšle v letu 2010 v samozaložbi oz. v založništvu Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E.

Nekaj izvodov teh izjemnih knjig umetnika je na voljo v KAPSULI – edini specializirani knjigarni publikacij in knjig umetnika v Sloveniji.

KAPSULA, Trg prekomorskih brigad , 1000 Ljubljana


Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport in MOL, Oddelek za kulturo.

Kontakt:
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74 / KAPSULA, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
www.zavod-parasite.si, www.kapsula.si
p74info@volja.net
m  040 370 199

Galerijske ure:
ponedeljek – petek 12.00 – 18.00 + po dogovoru
sobota, nedelja zaprto