Skip to main content
KAPSULA program 2019

SAMO

By 9 januarja, 201918 avgusta, 2020No Comments

5. 2. – 26. 2. 2019
KAPSULA, Trg Prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana

Umetniki: Boris Beja, Maks Bricelj, Nina Čelhar, Polonca Lovšin, Petra Matijevič in Jaka Vatovec
Kustosinja: Mojca Grmek

Vljudno vabljeni na odprtje razstave SAMO v KAPSULO v torek, 5. 2. 2019 ob 19.00 uri.


>>>Vljudno vabljeni na brezplačno javno vodstvo po razstavi SAMO v KAPSULI.

Prvo javno vodstvo bo v petek, 15.2.2019 ob 18.00 uri, zaključno javno vodstvo pa bo v ponedeljek, 25.2.2019 ob 18.00 uri. Po razstavi bo vodila Nina Skumavc.

Grafična dela predstavljena na razstavi z naslovom SAMO so nastala na delavnici v okviru projekta PIVKA 45°40′49.63″N 14°11′46.98″E. Gre za večletni projekt (2015 – 2021) v organizaciji Hiše kulture v Pivki, ki se ukvarja z globalnimi družbenimi problemi v lokalnem okolju. Zasnovan je v obliki delavnice, na kateri šest izbranih umetnic in umetnikov ustvarja grafična dela na določeno temo v izbrani tehniki.

Izvedba projekta v letu 2018 je potekala na temo samooskrbe, samogradnje in samouprave, pod skupnim naslovom SAMO. V tem okviru so sodelujoči raziskali neodvisne produkcijske, (infra)strukturne in organizacijske modele, ki predstavljajo alternativo obstoječemu kapitalističnemu sistemu. Nekateri od teh modelov, ki smo jih v preteklosti že poznali, postajajo danes spet aktualni, hkrati pa se razvijajo novi, ki vključujejo sodobne vrednote, kot so visoka kakovost življenja, trajnostni razvoj, ekološka vzdržnost ipd. Tematiko so organizatorji navezali na lokalno podjetje Pivka perutninarstvo, ki je bilo ustanovljeno leta 1959 in že vseskozi ekonomsko, organizacijsko in arhitekturno vpliva na življenje prebivalcev Pivške in Košanske doline. Podjetje je bilo v preteklosti osrednji lokalni zaposlovalec, prakticiralo je različne oblike zadružništva z okoliškimi prebivalci, gradilo je stanovanja, vplivalo na način prehranjevanja, preživljanje prostega časa ipd.

Na delavnici, ki je potekala pod vodstvom Leona Zuodarja, je nastalo dvanajst grafičnih predlog. Vsaka od njih je bila odtisnjena v tehniki sitotiska na kartonsko embalažo podjetja Pivka perutninarstvo v dvanajstih izvodih. Grafike so zložene v grafično mapo, prav tako narejeno iz kartonske embalaže podjetja. Izšel je tudi katalog v obliki fanzina. Vsa dela so bila predstavljena na razstavi, ki jo je kurirala Mojca Grmek, v Hiši kulture v Pivki, kasneje na otvoritvi novih prostorov podjetja Pivka perutninarstvo v Kromberku pri Novi Gorici in tokrat v KAPSULI v Ljubljani.


Mojca Grmek (1974) je diplomirala iz umetnostne zgodovine in filozofije na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Od leta 1996 se ukvarja s kuratorstvom in umetnostno kritiko. V tem času je sodelovala s številnimi galerijami po Sloveniji, med katerimi so tudi Center in Galerija P74 v Ljubljani, Galerija Domžale in Kosovelov dom Sežana, trenutno pa je umetniška vodja galerije v Hiši kulture v Pivki. Do danes je kurirala več kot 170 razstav in objavila več kot 60 strokovnih študij, od katerih so bile nekatere prevedene in objavljene tudi v tujini. Živi in dela na podeželju v okolici Pivke.


Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.