Skip to main content
Novice

Red Umbrella Struggles

By 15 aprila, 20194 julija, 2022No Comments

Petra Bauer & SCOT – PEP, Louise Carrin, Ditte Haarløv Johnsen, Daniel Jacoby, Tadej Pogačar, Lilla Szász


Tadej Pogačar, CODE:RED, Red Umbrellas March, Venice, 2001, C-print, 147 cm x 193 cm (each, 4 pcs), ed.: 1/3 + 1 A.P.

Okrogla miza
Sreda, 17. april 2019 | 17.00
sodelujejo: Petra Bauer, Stewart Cunningham & Sally Green (SCOT-PEP), Daniel Jacoby, Tadej Pogačar, Lilla Szász

Otvoritev
Sreda, 17. april 2019 | 19.00

Pozdrav
Dr. Nicole Deufel
Vodja urada za muzeje, zbirke in galerije

Uvod
Edit Molnár & Marcel Schwierin
Vodje Edith-Russ-Haus

Red Umbrella Struggles je skupinska mednarodna razstava, ki se ukvarja s kontroverzno in večplastno temo seksualnega dela. Razstava izhaja iz dveh novonastalih projektov Petre Bauer in Daniela Jacoby-ja, prejemnikov štipendije Edith-Russ-Haus 2019 za medijsko umetnost.

Umetniki, ki sodelujejo na razstavi, ne reprezentirajo ali upodabljajo seksualnih delavk in delavce, temveč skozi komunikacijo poudarek pomaknejo od voajearizma in viktimizacije k vprašanjem dostojanstva in pravic. Predstavljeni projekti kažejo kako so kompleksnosti spola, migracij in dela vpletena v bojno polje ideologij in hkrati priznavajo, da seksualne delavke in delavci sami vedo največ o lastnih življenjih. Zaradi političnih in moralnih vzrokov se jim v družbi največkrat kratene pravice do javnega glasu, prav tako se jim otežuje oblikovanje lastnih identitet.

Razstava Red Umbrella Struggles kaže družbeni boj marginaliziranih skupnosti, ki se zrcali tudi v skupni zavezanosti vpletenih v skupna umetniška sodelovanja. Naslov razstave se nanaša na rdeči dežnik, mednarodni simbol gibanja za pravice seksualnih delavk in delavcev. Prvič je bil uporabljen med performativno akcijo, ki jo je na 49. Beneškem bienalu organiziral slovenski umetnik Tadej Pogačar. Pohod rdečih dežnikov je bil del kompleksnega, dolgotrajnega, participatornega projekta CODE:RED, ki raziskuje in prevprašuje različne vidike seksualnega dela kot specifičnega modela vzporedne ekonomije. Projekt, ki se je pričel leta 1999 in še vedno traja, je predstavljen v okviru razstave.

Razstava Red Umbrella Struggles preko medijev fotografije, videa, arhivskega materiala, instalacije in dokumentarnega filma kaže kako umetniki skozi oseben odnos, sodelovanje in razumevanje vstopajo s seksualnimi delavkami in delavci v ustvarjalni dialog in skupno kreativno delo.

Lokacija
Edith-Russ-Haus für Medienkunst
Edith-Russ-Haus for Media Art
Katharinenstr. 23
D-26121 Oldenburg
http://www.edith-russ-haus.de/