Skip to main content
NoviceRazstave 2023

Razstava nominirancev Nagrade skupine OHO 2023 in razglasitev zmagovalca

By 20 aprila, 202312 junija, 2023No Comments

Foto: Arhiv Galerije P74

30. 5. – 10. 6. 2023
Galerija P74

_____

V Galeriji P74 v Ljubljani je v torek, 30. maja 2023 strokovna žirija razglasila zmagovalko letošnje Nagrade skupine OHO. To je Ana Likar. Nagrado je prejela za novo instalacijo Delala je neurja (Galerija Marine Češarek), 2023.

Strokovna žirija v sestavi Maja Hodošček, Marko Košan in Alenka Gregorič je v izjavi zapisala: »Komisija želi poudariti, da je letošnji ožji izbor projektov, ki so kandidirali za nagrado skupine OHO, izpostavil projekte z zanimivimi konceptualnimi izhodišči in vsebinsko domišljenimi poudarki. Prepričal nas je projekt, ki odpira vprašanja zgodovinjenja in na izviren način spregovori o zamolčanih temah ter se pri tem nevsiljivo navezuje na feministični diskurz, ki korenini v lokalnih zgodbah iz daljne preteklosti. Obenem je izrazito sodoben, saj ponuja prostor za poglobljen razmislek in nadaljnjo raziskavo. S sugestivnimi interpretativnimi pristopi se navezuje na muzejske kontekste ter na videz na enostaven način govori o kompleksnih temah našega časa, kar so tiste kvalitete, ki so botrovale odločitvi žirije, da je nagrado skupine OHO za leto 2023 namenila Ani Likar.«
_____

Strokovna žirija je na svojem prvem srečanju soglasno izbrala nominirance Nagrade skupine OHO za leto 2023.
Letošnji nominiranci Nagrade skupine OHO so:

  • Maja Bojanić
  • Ana Likar
  • Nik Erik Neubauer
  • Pita Projekt (Nina Goropečnik & Rea Vogrinčič)

Razstava njihovih del bo na ogled v Galeriji P74 od 10. junija 2023.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za mlade vizualne umetnike, ki jo je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. leta 2005. Nagrada je članica mednarodne mreže Young Visual Artist Award, ki združuje nevladne organizacije centralne in vzhodne Evrope. Rezidenco v New Yorku pripravljamo v sodelovanju z ameriškimi partnerji Trust for Mutual Understanding New York in Residency Unlimited, New York, ki organizira in koordinira bivanje in ustvarjanje umetnikov v ZDA. Po dvomesečni umetniški rezidenci v New Yorku sledi samostojna predstavitev dobitnika nagrade v Galeriji P74 v Ljubljani.

Maja Bojanić, The Sistine Chapel Ceiling Vol.2, 2022-2023

Maja Bojanić (1997) je vizualna umetnica, ki v svoji umetniški praksi raziskuje odnos med dokumentom in posledicami njegovega delovanja na realnost, zlasti v kontekstu (spregledanih) politik javne in zasebne dediščine. Deluje intermedijsko, pri čemer se pogosto ukvarja s specifičnostjo danih, izbranih situacij. Leta 2020 diplomirala iz kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, s podiplomskim študijem pa nadaljuje na Univerzi uporabnih umetnosti na Dunaju na oddelku za transdisciplinarno umetnost. Med leti 2019 in 2020 se je v okviru izmenjave Erasmus+ izobraževala na Nizozemskem. Od leta 2020 prebiva v virtualnem prostoru Nowehere.gallery.

Pita Projekt, White cube – Galerija kiparskega oddelka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, 2019-2021, site specific intervention, ALUO, Ljubljana

Pita Projekt (Nina Goropečnik & Rea Vogrinčič)

Umetnici Nina Goropečnik in Rea Vogrinčič od decembra 2019 soustvarjata platformo Pita Projekt. Platforma je namenjena razstavljanju in raziskovanju lastne prakse preko katere prevzemata in raziskujeta različne vloge znotraj umetnostnega sistema. Zanimajo ju podporni mehanizmi, strukture in sistemi, ki so potrebni za izvedbo razstave. Za projekt sta v študijskem letu 2019/20 prejeli nagrado Akademije za likovno umetnost in oblikovanje.

Nina Goropečnik (1993) deluje v polju vizualne in performativne umetnosti, kjer jo zanima procesualnost in preizprašuje odnose med vidnostjo in gledalko_cem. Leta 2022 je zaključila magistrski študij na Oddelku za kiparstvo ALUO UL. Istega leta je bila na praksi pri WHW Zagreb, še prej (2018/19) pa v okviru programa Erasmus+ na Iceland University of the Arts. Rea Vogrinčič (1994) deluje na področju vizualne in intermedijske umetnosti kot umetnica, kuratorka in producentka. Leta 2018 je diplomirala na Oddelku za slikarstvo ALUO UL, zdaj pa na isti akademiji zaključuje podiplomski študij kiparstva. Bila je udeleženka 17. generacije Šole za kuratorske prakse in kritiško pisanje – Svet umetnosti na SCCA-Ljubljana.

Ana Likar, Myriad Tentacles Will be Needed (Again and Again), filmstill, 2022

Ana Likar (1996) je intermedijska umetnica, ki pri svojem ustvarjanju izhaja iz vprašanj o pogojih produkcije pripovedi in podob ter skuša obravnavati tisto, kar ostaja skrito. Spodjedene ideje napredka, ruševine sodobnosti, ideološke zanke v poljudnoznanstvenih diskurzih ter potovanja v času in prostoru (vesolju) so teme, ki v njenih delih pogosto najdejo obliko v plastenju, (ne)prozornostih in ponovitvah. Po začetku študija sociologije in filozofije na ljubljanski Filozofski fakulteti končala študij na Univerzi za uporabne umetnosti na Dunaju (Inštitut za likovno umetnosti, oddelek site-specific umetnosti), v času študija je bila na izmenjavi v Atenah (2018 – 2019) ter na poletni šoli na Kosovu (2019).

Nik Erik Neubauer, #23, iz serije Ko greš na jug vedno jokaš dvakrat, 2019

Nik Erik Neubauer (1994) je je vizualni umetnik in fotograf. Fokus njegovega dela je predvsem ulična in dokumentarna fotografija z izrazitim avtorskim pristopom. Iz fotografije je magistriral na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani (2021). Leta 2021 je bil nominiran za nagrado Leica Oskar Barnack Newcomer Award, revija GUP pa ga je uvrstila med najbolj obetavne evropske fotografe. Istega leta mu je Društvo novinarjev Slovenije podelilo nagrado Čuvaj/Watchdog za njegov večletni projekt dokumentiranja protivladnih protestov v Sloveniji. Leta 2022 je postal eden od zmagovalcev Belfast Photo Festivala v sekciji fotoknjig.