Skip to main content
Novice

Razstava nominirancev nagrade skupine OHO 2016 in razglasitev letošnjega zmagovalca

By 19 aprila, 201616 maja, 2016No Comments

13. 5. – 22. 5. 2015
Umetnostna galerija Maribor, Strossmayerjeva ulica 6, 2000 Maribor

Vljudno vabljeni na razglasitev zmagovalca nagrade skupine OHO 2016 in otvoritev razstave nominirancev v Umetnostno galerijo Maribor, v petek, 13. 5. 2016 ob 20.00 uri.

Letošnji nominiranci nagrade so Neža Knez, Mark Požlep, Tomo Stanič, Boris Beja.

Prejemnik Nagrade skupine OHO 2016 je Mark Požlep.

OHO 2016

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada za vizualno umetnost, namenjena mladim umetnikom do 35. leta. Podeljujemo jo že enajsto leto zapored.

Strokovno komisijo Nagrade skupine OHO v letu 2016 sestavljajo: Alenka Gregorič (umetniška vodja Mestne galerije Ljubljana in KC Tobačna 001, Ljubljana), Goran Trbuljak (umetnik, Zagreb), Breda Kolar Sluga (direktorica UGM, Maribor), Staš Kleindienst (umetnik, Ljubljana)

Zloženka OHO 2016

Nominiranci Nagrade skupine OHO 2016

Neža Knez, Drugi pogled, 2015, mešana tehnikaNeža Knez (r. 1990, Ljubljana) je v letu 2014 končala dodiplomski študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. V svojem delu uporablja različne medije, od zvoka, videa, fotografije, risbe, objektov in klasičnih kiparskih materialov.
 
 

Mark Požlep, Stranger Than Paradise, 2014, izsek iz videaMark Požlep (r. 1981, Celje) je leta 2006 diplomiral na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, smer slikarstvo in končal podiplomski študij pri prof. Sreču Draganu. Zaključile je tudi postmagistrski program transmedijske umetnosti na umetniški šoli Sint-Lukas v Bruslju. Samostojno razstavlja že od leta 2000. Njegova dela so bila prikazana v številnih evropskih mestih, mdr. v Berlinu, Toulousu, Bratislavi, Benetkah, Belfastu, Beogradu.Deluje na področju slikarstva, risbe, videa, prostorske postavitve in performansa, trenutno pa so v ospredju projekti, v katerih skozi potovanja raziskuje in aktivno vključuje različne skupine ljudi. Za multimedijsko namestitev BreakThrough je bil nagrajen z nagrado Essl Award.

Tomo Stanič, Marcel, 2016, video instalacijaTomo Stanič (r. 1982) je leta 2010 diplomiral na Fakulteti za arhitekturo in leta 2014 končal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Trenutno je vpisan na doktorski študijski program Teoretska psihoanaliza pri mentorju prof. Mladenu Dolarju na Filozofski fakulteti. Je avtor knjige Arhitekturni gledalec pri založbi Studia Humanitatis, od leta 2010 tudi eden od urednikov revije in založbe Praznine ter strokovni sodelavec revije za kritiko sodobne umetnosti ŠUM. Besedila s področja umetnosti objavlja v revijah Praznine, ŠUM in Problemi. Sodeloval je že na različnih samostojnih in skupinskih razstavah.

 

Boris Beja, Another evening, 2015, prostorska instalacija, videoBoris Beja (r. 1986) je diplomiral na Naravoslovnotehniški fakulteti, smer grafična tehnika in na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer kiparstvo. V umetniških delih različne likovne prakse združuje v estetiziran in hkrati direkten nagovor, v družbeno kritiko, ki razgalja simptome sodobne družbe. Svoje delo je predstavljal na samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot tujini. Od leta 2014 je asistent umetniškega vodje Galerije Škuc.

Nagrado je ustanovil Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., Ljubljana, v sodelovanju s Foundation for Civil Society, New York, Trust for Mutual Understanding, New York in RU – Residency Unlimited, New York.

Nagrada skupine OHO je del mednarodne mreže YVAA (Young Visual Artist Award), ki združuje sorodne nacionalne nagrade enajstih evropskih držav.

Glavni sponzor nagrade skupine OHO je KD Group d.d. in AS – Adriatic Slovenica.

Soorganizator uradne razglasitve zmagovalca ter razstave nominirancev za leto 2016 je UGM – Umetnostna Galerija Maribor.

UGM

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član ASOCIACIJE – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.