Skip to main content
Novice

Promocija publikacije SOG

By 22 januarja, 2024No Comments

Tugo Šušnik, Elvis, 1977

26. 1. 2024, 17.00
Galerija P74

_____

Vljudno vabljeni na predstavitev nove publikacije SOG v petek, 26. januarja 2024 ob 17.00 uri v Galerijo P74. Na predstavitvi bodo sodelovali Lilijana Stepančič, Nina Skumavc in Tadej Pogačar.

SOG je prvi del večletnega raziskovalnega projekta SEDEMDESETA, ki ga pripravlja Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. in se posveča eksperimentalni produkciji v sedemdesetih letih. V uradni umetnostni zgodovini je malo znanega o ljubljanskem društvu Forum, ki je od sredine sedemdesetih let deloval v Študentskem naselju. Forum je bil najpomembnejša organizacija za promocijo in prezentacijo neodvisne kulture na področjih vizualne umetnosti, alternativnega gledališča in glasbe. Njihova Menza v Rožni dolini je bila pomembno kulturno središče z razstavami, koncerti, literarnimi večeri, filmskimi projekcijami, predavanji, simpoziji, okroglimi mizami.

Takorekoč šokatno je, da je publikacija SOG prva poglobljena študija o produkciji delavnice za sitotisk za mlade ustvarjalke in ustvarjalce, ki je delovala med leti 1973 in 1994 v Ljubljani. Kot vitalen odprt in pretočni produkcijski prostor je SOG omogočila mladim generacijam, da so realizirale svoje mainstream ter kontrakulturne, subkulturne in alternativne ustvarjalne zamisli. SOG kot edinstveni družbeni produkcijski prostor v samoupravnem socializmu je zaznamovala odprtost do eksperimentov in novosti v umetniški grafiki in oblikovanju. Ali kot je zapisala Lilijana Stepančič: »Produkcija SOGa je presegla ustaljena pravila druženja in kanone ustvarjanja. Združevala je visoko in množično kulturo oziroma dominantno in obrobno.«

Publikacija SOG izhaja kot zaključni del razstave SOG, ki je bila na ogled v Galeriji P74 med 3. in 21. aprilom 2023. Urednik publikacije je Tadej Pogačar, strokovno raziskavo in besedilo je prispevala Lilijana Stepančič, katalog je oblikoval Ivian Kan Mujezinović / Grupa Ee, lekturo slovenskega jezika je opravila Jelka Jamnik, prevod v angleški jezik Nataša Velikonja, tiskan je bil v tiskarni MatFormat.

Publikacija SOG bo na voljo medijem v Galeriji P74 od srede 24. 1. 2024. V prodaji v knjigarni KAPSULA / Galerija P74 in na spletu na voljo od petka, 26. 1. 2024.

Več informacij na p74info@zavod-parasite.si ali osebno v Galeriji P74 v času običajnega odpiralnega časa (ponedeljek – petek, 12h – 18h).

Vljudno vabljeni na predstavitev in skupno druženje.