Sound Explicit je ciklus zvočnih eksperimentalnih dogodkov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Zasnovali smo ga v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju sodobnih zvočnih umetnosti.

Sound Explicit 2021

 

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana
Vstopnina: 7 EUR
Vstopnice si lahko predhodno zagotovite v delovnem času Galerije Jakopič ter dve uri pred dogodkom 6. in 7. septembra.

_____________

Ponedeljek, 6. 9. 2021 ob 20.00

  • Gal Furlan & Cene Resnik
  • Jozhy Baiza

GAL FURLAN & CENE RESNIK

Glasbenika se bosta premierno predstavila v duetu.

Gal Furlan je glasbeno znanje nabiral pri bobnarju in tolkalcu Zlatku Kaučiču in se kasneje pridružil skupini Kombo ter z njo redno nastopal dobro desetletje. Sodeloval je v projektu Kombo A in v sestavi Kombo B. Redno sodeluje v projektih improviziranega tipa z različnimi glasbeniki, tudi v naključnih in enkratnih sestavih. (foto: Iztok Zupan)

Cene Resnik je tenorski saksofonist, diplomant celovške akademije, ki živi in ustvarja v Ljubljani, ob jazzu intenzivno raziskuje meje proste improvizirane glasbe. Kot eden vidnejših predstavnikov kreativne jazz – improvizirane glasbene scene sodeluje z različnimi domačimi in tujimi glasbeniki. (foto: Nada Žgank)

JOZHY BAIZA

Kdo, oziroma je mogoče boljše vprašanje, kaj je Jozhy Baiza?
To je skupno ime za raznovrstne projekte glasbenika Jošta Lampreta, v katere ta vabi različne glasbene ustvarjalce s katerimi ustvarja nove zasedbe, zgodbe in kompozicije ter raziskuje nove glasbene sloge.
Za to priložnost se bo premierno predstavil s triom, v katerem igra skupaj z odličnima glasbenikoma Nejcem Škoficem na klaviaturah in Žigo Šercerjem na tolkalih. Skupaj se bodo podali v čudoviti svet flamenko glasbe. (foto: Nada Žgank )

_____________

Torek, 7. 9. 2021 ob 20.00

  • X.U.L
  • rouge-ah
  • OR poiesis

X.U.L

Gašper Selko je trobentač mlajše generacije, ki pod imenom X.U.L ustvarja avtorsko glasbo, kjer združuje moderno klasiko, minimalizem in elektroniko ter raziskuje nove načine interakcije med glasbo in poslušalci. Po končanem Konservatoriju za glasbo v Ljubljani je študij nadaljeval na Akademiji za glasbo Ljubljana, kjer je leta 2018 magistriral pri Tiborju Kerekešu. Ustvarja v različnih glasbenih zvrsteh, od energičnega metala, klasične glasbe, svobodega jazza, do folk in etno glasbe. Je član zasedbe Leni Kravac,”MUSCAH”, Dirty Sanchez, Good Vibration, Yanu, Mestne godbe Kamnik, sodeluje z mnogimi priznanimi umetniki in skupinami. (foto: Pina Lenart)

Glasbenik bo predstavil material iz prvega albuma VOID – A Story About a Man ter nekaj skladb s prihajajočega albuma ‘A Guide for Lost Travellers’.

ROUGE-AH

Urška Preis, ki solistično deluje pod pvsevdonimom rouge-ah, je glasbenica, harfistka, vizualna umetnica in glasbena piska. Ob klasični gimnaziji je obiskovala Srednjo glasbeno in baletno šolo. Diplomski in podiplomski študij je opravljala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter izmenjavah na Listaháskóli Íslands v Reykjavíku in leipziški Hochschule für Grafik und Buchkunst. V Leipzigu se je začela uveljavljati na sodobni glasbeni sceni s solo projektom “rouge-ah”. Jeseni 2018 je pri založbi Kamizdat izdala svoj prvenec “bare”. S producentom elektronske glasbe Tinetom Vrabičem – Nitzem je del glasbenega dueta II/III, ki je leta 2020 pri založbi AmbientSoup debitiral s kratkim ploščkom “It could be paradise”. Ob boku Roka Zalokarja sestavlja tudi fluidno zasedbo Zhlehtet. (foto: Jan Prpič)

Na koncertnem ciklusu Sound Explicit bo predstavila zvočne raziskave na temo sanj, ki bodo del njene druge studijske plošče.

OR POIESIS (alias Petra Kapš)

OR poiesis je umetnica in raziskovalka na področju zvoka in slušne percepcije ter poetičnega performansa. Besedo razširja v sonornih sferah časprostor poezije. Ob vseh digitalnih razsežnostih ji je središčna fizična prisotnost telesa. V širšem opusu svoje umetniške prakse raziskuje modalitete tišin in potencialnosti, ki jih tiha okolja nudijo za prisluh pretanjenim akustičnim kvalitetam snovi in glasu. OR poiesis se bo predstavila s projektom KAMIsTONE. Gre za instrument, s katerim avtorica uglašuje frekvenčna polja kamenin, izvedbenega prostora in vseh prisotnih entitet ter vabi v sonični substrat mineralov in tekočin. V performansu so uporabljeni terenski in snovni posnetki. (foto: Boštjan Lah, Emanat)

_____________

Organizator:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju z: Muzej in galerije mesta Ljubljane
S podporo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo
Sponzor: Pizzerija Foculus