Sound Explicit je ciklus zvočnih eksperimentalnih dogodkov, ki predstavljajo širok žanrski razpon – od zvočnih raziskav in improvizirane glasbe do eksperimentalnih zvočnih projektov. Zasnovali smo ga v letu 2003, da bi podprli neodvisno raziskovanje in kreativno ustvarjanje na področju sodobnih zvočnih umetnosti.

Sound Explicit 2020

 

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana
Vstopnina: 7 EUR

_____________

Ponedeljek, 7. 9. 2020 ob 20.00

  • Monolit (Zsofi Klacsmann, Žiga Golob, Andrej Hrvatin)
  • Tomaž Grom & Zlatko Kaučič

MONOLIT

Ambientalni koncert drone glasbe za kontrabas, čelo in trak
Zsofi Klacsmann – čelo
Žiga Golob – kontrabas
Andrej Hrvatin – avtor projekta in elektronska montaža

Monolit je koncertna izvedba sodobne kompozicije drone glasbe, katere tema je konstrukcija fiktivnega jezika, ki nastaja iz globokih dronov, s katerimi glasbeniki napolnijo prostor in stkejo večdimenzionalno zvočno sliko alikvotov, odzvenov in ritmičnih valovanj. Glasbenika ob elektronski montaži in po napotkih partiture odkrivata mikrokozmos posameznih tonov ter z raziskovanjem barve, intenzitete in z rabo različnih razširjenih tehnik igranja vstopata v intenzivno stanje osredotočenosti, ki ga prenašata na občinstvo. Monolit se prosto navezuje na monolite Clarkovih in Kubrickovih zgodb 2001: Odiseja v vesolju. Ustvariti želi imaginarni stik in razširitev naših zaznav, ali kot pravi Carl Sagan: »V najglobljem pomenu je iskanje nezemeljske inteligence iskanje samih sebe« (In the deepest sense the search for extraterrestrial intelligence is a search for ourselves).
(foto: Igor Unuk)

TOMAŽ GROM & ZLATKO KAUČIČ

Glasbenika bosta predstavila svoj novi album, Uho je senca očesa.

Tomaž Grom je slovenski kontrabasist in skladatelj. Kot improvizator se posveča raziskovanju razširjenih tehnik igranja kontrabasa. Pri tem ga vodi princip spontanosti. Nastopal je v številnih zasedbah raznovrstnih glasbenih zvrsti na festivalih po Evropi in Kanadi. Napisal je avtorsko glasbo za več kot šestdeset uprizoritev in filmov v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji in v Italiji. Za to delo je bil večkrat nagrajen. Je ustanovitelj in programski vodja Zavoda Sploh, ki se ukvarja s produkcijo glasbenih in uprizoritvenih projektov ter z izobraževanjem in založništvom. Pogosto sodeluje s Samom Kutinom, Vidom Drašlerjem, Joštom Drašlerjem, Ireno Z. Tomažin, Andrejem Fonom in Taom G. Vrhovcem Sambolcem.

Zlatko Kaučič, vodilni slovenski jazz glasbenik, bobnar, tolkalist in skladatelj, je v svoji uspešni štiridesetletni karieri posnel več kot šestdeset CD-jev, med drugim solo projekt Round Trip, Emotional Playgrounds, Zlati čoln, Zlati čoln 2, Pav (na spletni strani All About Jazz uvrščen med 100 najboljših albumov leta 2007), Tolminski punt, trojni album ob 30-letnici ustvarjanja (v britanski reviji JazzTimes in italijanski reviji Jazzcolours uvrščen med 10 najboljših albumov leta 2009), Emigrants (kritiki so ga uvrstili med 100 najboljših albumov 2011) in Round About One O’clock (uvrščen med deset najboljših albumov leta 2011). Zlatko Kaučič je igral in snemal z glasbeniki, kot so John Lewison, Kenny Wheeler, Paul Bley, Albert Mangelsdorff, Chico Freeman, Louis Sclavis, Peter Peter Brözman, Alexander Bălănescu, Marc Ribot idr. Vodi zasedbo Kombo v Novi Gorici, posnel pa je tudi glasbo za številne filme in dokumentarce v Španiji, Italiji in Sloveniji. Je prejemnik nagrad Bronasti ključ mesta Hongkonga (1979), Srebrni ključ mesta Vigo (Španija,1993) ter priznanj občine Brda (2008) in Prešernovega sklada (2011). (foto: Marcandrea)

_____________

Torek, 8. 9. 2020 ob 20.00

  • Jure Pukl & Howard Curtis
  • Igor Matković & Mario Babojelić
  • Bratko Bibič & Dedley Woodleybears feat. Sašo Vollmaier

JURE PUKL & HOWARD CURTIS

Jure Pukl, eden najustvarjalnejših saksofonistov mlajše slovenske jazz generacije, igra s Howardom Curtisom že od leta 2004. Skupaj sta posnela več zgoščenk, med drugim Jure Pukl – The Long Run za avstrijsko hišo ORF (2009) in Percussion Discussion. Njuna avtorska glasba se napaja iz različnih glasbenih zvrsti, njen skupni imenovalec pa je improvizacija, interakcija, liričnost in izleti v neznano. Pukl je aktiven na mnogih svetovnih odrih in med drugim dobitnik nagrade Prešernovega sklada.

Howard Curtis je renomirani tolkalec in mentor mnogim mladim glasbenikom. Njuno skupno glasbeno ustvarjanje odraža njuno dolgoletno prijateljstvo.
(foto: Matej Vidmar)

IGOR MATKOVIĆ & MARIO BABOJELIĆ

Igor Matković in Mario Babojelić bosta premierno predstavila novi projekt, ki je nastal na povabilo organizatorja ciklusa Sound Explicit.

Igor Matkovič je eden najzanimivejših trobentačev na slovenski jazzovski sceni. Trobento je doštudiral na oddelku za jazz Univerze v Gradcu. Poleg trobente igra tudi klaviature in je glasbeni producent. Sodeloval je na več kot tridesetih ploščah in koncertiral v Evropi in Ameriki. V zadnjem času gostuje na Kitajskem in v Afriki. Je gost številnih jazz festivalov in uglednih koncertnih dvoran.

Mario Babojelić je kitarist, aranžer in producent, ki sodeluje z različnimi glasbenimi zasedbami in glasbeniki, kot so AKA Neomi, Bowrain, Denis Beganović, Marina Martensson in Teo Collori. Zaključil je študij kitare na glasbenem konservatoriju v Celovcu. Poleg rednega koncertiranja poučuje kitaro na Glasbeni šoli Franca Šturma.
(foto: Boris Zabukovec)

Hommage a cliché: BRATKO BIBIČ & DEDLEY WOODLEYBEARS FEAT. SAŠO VOLLMAIER 

Bratko Bibič (SI) – harmonika, vokal
Paul Schuberth (A) – harmonika, vokal
Victoria Vicy Pfeil (A) – saksofoni, vokal
Tomáš Novák (CZ) – violina, vokal
Sašo Vollmaier (SI) – električni klavir

Skladatelj in harmonikar Bratko Bibič bo v okviru cikla Sound Explicit razsrediščil glasbeno repertoarno konfiguracijo s sodelavci, s katerimi dobrih pet let soustvarja v kvartetu B.B. & Dedley Woodleybears. Glasbeniki bodo prepletali Bibičeve izbrane domišljijsko filmske pripovedi in mešane venčke z lastnim naborom avantgardnega jazza, nove glasbe, eksperimentalne svetovne glasbe in improvizacijo. K slednjim bodo pomembno prispevale klavirske intervencije in interakcije Saša Vollmaierja. Nastop je povezan z izidom dvojnega albuma Bratka Bibiča Hommage à cliché, na katerem so vidno zastopani posnetki skladb v izvedbi in soavtorstvu vseh sodelujočih.
(foto: Elena Shirin, Nada Žgank, Miha Matavž)

_____________

Organizator:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju z: Muzej in galerije mesta Ljubljane
S podporo: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Balassijev inštitut
Sponzor: Pizzeria Foculus