Sound Explicit 2016

 

Galerija Jakopič, Slovenska cesta 9, Ljubljana

Sound Explicit je ciklus zvočnih in avdio eksperimentalnih perfomansov, ki predstavljajo širok žanrski spekter: od zvočnih raziskav in improvizacije do eksperimentalnih zvočnih projektov. Ciklus je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. zasnoval v letu 2003, da bi podprl neodvisno kreativno ustvarjanje in raziskovanje na področju zvočnih umetnosti, predvsem nepopularne oblike, ki so redkeje zastopane v slovenskih programskih shemah.


5. 9. 2016, ob 20.00

Resnik/D’Agaro

Cene Resnik, foto: Nada ŽgankCene Resnik je tenorski saksofonist, ki živi in ustvarja v Ljubljani. Zadnja leta se intenzivno ukvarja in raziskuje polja ter meje svobodne improvizirane glasbe. Od leta 2010 aktivno sodeluje z različnimi kreativnimi domačimi in tujimi glasbeniki. Je eden od vidnejših predstavnikov slovenske free jazz improvizirane scene. Kot saksofonist raziskuje zmožnosti tenor saksofona brez zunanjih pripomočkov ali orodij, zanima ga primarni razpon in obseg inštrumenta.

 

 

Daniele Dagaro, foto: Luca d'AgostinoDaniele D’Agaro se jazzu in improvizaciji profesionalno posveča že od leta 1979. Iz rodne Furlanije Julijske krajine se je najprej preselil v Berlin, pozneje v Amsterdam, kjer je igral, nastopal in snemal v osemdesetih in devetdesetih minulega stoletja. Vodil je svoje zasedbe, med drugim tudi Sean Bergin’s Mob in Trio San Francisco s Tobiasom Deliusom in Seanom Berginom. V devetdesetih letih minulega stoletja je ustvarjal v ZDA, trenutno živi in ustvarja v italijanskem Vidmu, igra s pianistom Francom D’Andreo (Globe Unity Orchestra) in Akijem Takasejem. S svojimi projekti gostuje po svetu.
D’Agaro in Resnik sta glasbenika improvizatorja. Poznamo ju že iz zasedbe Operation Charlie Roberta Jukiča. Oba igrata, improvizirata z veliko mero duhovitosti in skupne igre. Njuna igrivost je tista, ki potuje skozi zvočne pokrajine tenor saksofona in klarineta.

 

Trio Moder/Drašler/Rendla

Jani Moder, foto: Simon PintarJani Moder je vrhunski in mednarodno priznani kitarist, ki že vrsto let sodi med vidnejše slovenske glasbene ustvarjalce. Z igranjem klasične kitare je začel pri osmih letih, z odliko je diplomiral na prestižnem Berklee College of Music v Bostonu, kjer je prejel številne nagrade. Z odliko je zaključil tudi magistrski študij na Akademji za glasbo v avstrijskem Gradcu. Koncertiral in snemal je s številnimi tujimi in domačimi vrhunskimi glasbeniki ter orkestri (European Movement Jazz Orchestra) po Evropi, Ameriki in Afriki. Kot gost je sodeloval na več kot štiridesetih izdanih zgoščenkah. Jazz kitaro poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

Trio Moder/Drašler/Rendla bo predstavil novo avtorsko glasbo, ki bo v kratkem izšla na zgoščenki. Zanima jih predvsem dovršena skupinska igra, improvizacija, medsebojna komunikacija ter obilo svobode v muziciranju. Ob Janiju Modru igrata Jošt Drašler na kontrabasu ter Aleš Rendla na bobnih, tolkalih in efektih.

6. 9. 2016, ob 20.00

Žiga Golob

Žiga Golob, foto: Remigio Gabellini

Kontrabasist in bas kitarist Žiga Golob je po končani srednji glasbeni šoli v Ljubljani deloval v različnih zasedbah. Pot ga je vodila preko reggae-afro zasedbe Afro Sound, prvih improviziranj z Ladom Jakšo, rednega nastopanja z Vladom Kreslinom, koncertov in snemanj z Big Bandom RTV Slovenija, do delovanja na slovenski jazzovski sceni. Prisluhnemo mu lahko na približno stotih albumih, ki so izšli doma in v tujini. Trenutno sodeluje s Tamaro Obrovac, Chrisom Eckmanom, Neco Falk, Klariso Jovanović & Della Segodba, Severo Gjurin in drugimi.

Vasko Atanasovski

Vasko Atanasovski, foto: Urša Lukovnjak

Saksofonist in flavtist Vasko Atanasovski je znan predvsem po transžanrskih sodelovanjih s svetovno znanimi jazz, rock, klasičnimi in tradicionalnimi glasbeniki ter mojstrskem pristopu do različnih glasbenih stilov. S svojo glasbo je prekrižaril Indijo, Kitajsko, Argentino, ZDA in Evropo, kjer je nastopil na številnih eminentnih prizoriščih. Sodeloval je z Vlatkom Stefanovskim, Marcom Ribojem, Hindi Zahro, Living Colour, Tommyjem Emmanuelom in drugimi. Vasko Atanasovski je ustanovitelj številnih glasbenih zasedb in tudi skladatelj za komorne, orkestralne in zborovske sestave ter za lutkovne, plesne in gledališke predstave.

 

Gratzer/Krhlanko

Georg Gratzer, foto: Reinhard SockGeorg Gratzer je avstrijski multi-inštrumentalist in izvrsten flavtist. Njegova potovanja okrog sveta so ga privedla do številnih glasbenih sodelovanj. Navdušen nad potovanji v Indijo, Kitajsko in Južno Ameriko je razširil zbirko ljudskih glasbil (kitajski dizi, HuLuSi, indijski bansuri in perujski zampoña), hkrati pa se je seznanil s različnimi tipi ljudske glasbe ter jo vključil v svoj glasbeni svet.

 

 

Bojan Krhlanko, foto: Jan PrpićBobnar Bojan Krhlanko je glasbeno pot pričel kot samouk. Leta 2001 ga je k sodelovanju povabila skupina The Stroj, s katero je nastopil na odmevnejših prireditvah. Leta 2012 je diplomiral na Celovškem konzervatorijz za glasbo, smer jazz-pop bobni. Sodeluje s slovenskimi jazz in pop glasbeniki, aktiven je v zasedbah Litošt, BiK 3, Igor Bezget trio, dB duo, MiNiMe, Cromatik 5, Samo Šalamon Slo-Bassless trio.


Programska zloženka Sound Explicit 2016 (pdf)


Organizator:

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.
Center in Galerija P74, Trg prekomorskih brigad 1, 1000 Ljubljana
Vodja projekta: Mojca Zupanič
V sodelovanju: Muzej in galerije mesta Ljubljana
S podporo: Ministrsvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo, Avstrijski kulturni forum