Skip to main content
Novice

Predstavitev Mednarodnega bienala kratkega videa -5 MINUT v Mariboru

By 9 novembra, 2015No Comments

10. 11. 2015, ob 18.00
UGM Studio, Trg Leona Štuklja 2, Maribor

Pred kratkim se je v Centru in Galeriji P74 v Ljubljani odvila nova izdaja Mednarodnega bienala kratkega videa –5 MINUT.

Vabljeni na predstavitev tokratne edicije bienala v družbi Polonce Lovšin, glavne organizatorke bienala. Ogledali si bomo vseh osem izbranih videov – vsak traja manj kot 5 minut (od tod ime) – in se v neformalnem vzdušju pogovarjali o sodobnih smernicah video umetnosti. Letošnja peta edicija nosi naslov Insomnia Dyslexia in je delo gostujoče kustosinje Ece Pazarbaşı. Mednarodna strokovna žirija v sestavi Ece Pazarbaşı (glavna kustosinja), Eli Cortiñas (video umetnica) in Polonce Lovšin (umetnica, kustosinja Galerije P74) je med 127 prejetimi video deli z različnih kontinentov izbrala osem del avtoric in avtorjev: Bonnie Begusch, Nena Belcheva, Anupong Charoenmitr, Heidi Hörsturz, Sanje Hurem, Local A., Dustina Luke Nelsna in Guida Nosarija.

 

Več: www.ugm.si/razstave-program/program/program/n/5-minut-2766/

Mednarodni bienale kratkega videa -5 MINUT je bil prvič zasnovan pred slabim desetletjem. Razlog za to odločitev je bilo predvsem veliko zanimanje za medij videa med profesionalnimi umetniki. Prve edicije so bile usmerjene predvsem v domač prostor, saj so organizatorji želeli na ta način odpreti vrata čim večjemu številu mladih in neuveljavljenih umetnikov. Razpis se je nato postopno razširil iz lokalnega v mednarodni prostor, predpisana pa je bila tudi tema. V letu 2012 so k sodelovanju povabili gostujočo kustosinjo Silke Opitz, ki je predlagala temo, sodelovala pri izboru del in pri postavitvi razstave. Podobno je zasnovana tudi letošnja peta edicija bienala. Kustosinja bienala Ece Pazarbaşı je predlagala temo z naslovom Insomnia Dyslexia. Spričo izjemnega odziva je letošnji mednarodni bienale kratkega videa prelomen. Na javni razpis se je odzvalo 127 avtoric, avtorjev in avtorskih skupin z vsega sveta.

Kmalu sledi tudi predstavitev bienala v ZAGREBU, in sicer v Institute for Contemorary Art, Zagreb.
VLJUDNO VABLJENI!

Produkcija: Zavod P.A.R.A.S.I.T.E.