Skip to main content
KAPSULA program 2017

Predstavitev knjige Druga eksplozija – 90. leta

By 4 januarja, 201715 januarja, 2017No Comments

Sreda, 11. 1. 2017 ob 18.00 uri.
Galerija P74, Trg prekomorskih Brigad 1, 1000 Ljubljana

Vljudno vabljeni na javno predstavitev knjige »Druga eksplozija – 90. leta« v Galerijo P74, Trg Prekomorskih brigad 1, Ljubljana vsredo, 11. 1. 2017 ob 18.00 uri. Na predstavitvi bodo sodelovali Božo Repe, Tadej Pogačar, Barbara Sterle Vurnik, Dejan Habicht.

Druga eksplozija – 90. leta

Knjiga »Druga eksplozija – 90. leta« je izšla ob istoimenskem razstavnem projektu, ki je trenutno na ogled v ljubljanski Galeriji P74, Galeriji Škuc in Narodnem muzeju Slovenije – Metelkova ter v Koroški galeriji likovnih umetnosti in Koroškem pokrajinskem muzeju v Slovenj Gradcu. To je prvi kritični, selektivni pregled ključnih radikalnih praks sodobne umetnosti devetega desetletja, ki predstavlja svojevrstno nadaljevanje umetniških praks, ki so izvedle prelom v moderni umetnosti poznih šestdesetih in sedemdesetih let. V devetdesetih govorimo o postkonceptualnih praksah, institucionalni kritiki, novi politizaciji, aktivizmu, socialnem obratu, novi javni umetnosti ipd. Klasične politične teme so zamenjale nove identitetne politike in socialni aktivizem, univerzalistična razumevanja pa so povsem izgubila veljavo.

Bogato ilustrirana publikacija prinaša strokovno besedilo Boža Repeta, Polone Poberžnik, Nine Popič, Tadeja Pogačarja ter monografske prispevke o opusih sodelujočih umetnic in umetnikov Barbare Sterle Vurnik, Dejana Habichta, Tjaše Pogačar Podgornik in Vladimirja Vidmarja. Besedilo Boža Repeta »Devetdeseta. Med obljubami in današnjimi dejstvi« prinaša poglobljen zgodovinsko politični okvir devetdesetih. Avtor se ustavi ob ključnih političnih dogodkih, od razpada Jugoslavije do slovenske osamosvojitve, od smelih obljub do  neuresničenih napovedi, ki jih danes obžalujemo. Besedilo Tadeja Pogačarja »Druga eksplozija – 90. leta. Nove radikalne prakse« govori o kulturnem, političnem in geopolitičnem kontekstu kulture v devetdesetih v Sloveniji. Ob tem se loteva kulturne politike, prizorišč in organizacij, umetniške produkcije in novih radikalnih praks, ki so odločilno zaznamovale umetniško produkcijo. Polona Poberžnik in Nina Popič v besedilu »Preboj. Nove umetniške prakse in alternativna kultura v devetdesetih: primer Koroške« opisujeta likovno in glasbeno produkcijo v devetdesetih na periferiji: v Mežiški, Mislinjski in Dravski dolini.

Knjigo je uredil Tadej Pogačar. Grafično jo je oblikoval Ajdin Bašić. Knjiga je izšla v nakladi 500 izvodov. Založil jo je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. ob finančni podpori fundacije ERSTE, Ministrstva za kulturo in MOL – Oddelek za kulturo.

Erste, MK, MOL

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.