Skip to main content
Novice

Predavanje Steva D. Browna: Hvala parazitu

By 14 januarja, 2015No Comments

Moderna galerija, Cankarjeva 15, Ljubljana
Petek, 16. 1. 2015, ob 18.00 uri

Vabljeni na javno predavanje Steva D. Browna z naslovom Hvala parazitu, ki bo v petek, 16. 1. 2015, ob 18. 00 uri v Moderni galeriji v Ljubljani.


Tadej Pogačar, School’s Out, 1997

Steve D. Brown je profesor socialne in organizaciske psihologije na Univerzi v Leicestru v Angliji. Objavil več kot osemdeset strokovnih člankov, knjižnih poglavij in poročil o socialnih psiholoških aspektih spomina, emocij in organizacije. Je avtor več knjig mdr. A topology of the sensible: Michel Serres’ Five Senses. New Formations; Psychology without Foundations: History, philosophy and psychosocial theory (s Paul Stennerjem) in The social psychology of experience: Studies in remembering and forgetting (z Davidom Middletonom).

Steve D. Brown je avtor več člankov in publikacij o slavnem francoskem filozofu Michelu Serresu in njegovem konceptu »parazita«, s katerim je Serres na novo premislil osnovne kategorije socialne znanosti. Serres je razvil tezo, da vsak sistem (psihični, organski, fizični, socialni) temelji na odnosu do tretjega (t.j. parazita), ki je sestavni del sistema. Parazit je atom relacionalnosti, saj odnos med dvema subjektoma ali »postajama« nikoli ne poteka nemedijirano. Relacija je zato tretji ključni element komunikacije.

Predavanje smo pripravili v sodelovanju z Moderno galerijo Ljubljana in sodi v serijo “Kratka šola parazitizma”. Je del spremljevalnega programa pregledne razstave Tadeja Pogačarja »Hribi, doline in rudna bogastva«. Razstava je na ogled do 8. Februarja 2015.

Vabljeni!