Skip to main content
Novice

Miško Šuvaković: Alternativne taktike v vsakdanjem življenju – Tadej Pogačar

By 5 januarja, 2015No Comments

Petek, 9. 1. 2015, ob 16.00
seminar +MSUM-a, Maistrova 3, 1000 Ljubljana

Vabimo vas na predavanje Miška Šuvakovića, ki bo v petek, 9. 1. 2015, ob 16. uri v seminarju +MSUM-a, Maistrova 3, 1000 Ljubljana.


Tadej Pogačar, School’s Out, Installation View, 1997

Ko je konservativna britanska premierka Margaret Thacher s sloganom “There is no alternative” (skrajšano TINA) povedala, da (neo)liberalni koncept v sodobnem globalnem svetu nima alternative, je bil diskurz o alternativi hkrati vržen iz dominantnega političnega mišljenja v polje filozofske margine in transponiran v polje estetskega oziroma umetniškega kritičnega delovanja. Umetnost in filozofija sta koncept alternative prevzeli kot fikcionalno modaliteto odpora, subverzije ali kritike dominantnih javnih politik in ekonomij. Izključitev alternative kot realne politične opcije znotraj javne sfere družbenosti je omogočila njeno reontologiziranje v umetnosti in vsekakor marginalnih kritičnih filozofskih ali političnih razpravah. Umetniško delo Tadeja Pogačarja s koncepti apropriacije, parazitizma, aktivizma ali dokumentarizma znotraj lokalnih vsakdanjikov je zagotovo pomemben vidik reontologizacije, ki jo umetniška praksa nekako obnavlja za prihodnost, ki jo je treba doseči v premagovanju totalizirajoče sodobne krize in ob odsotnosti vidne alternative. Zato Pogačarjevo delo imenujem “reontologizacija alternative” in se sprašujem: Kaj je lahko alternativa danes? (M.Š.)

Miško Šuvaković je doktoriral na Fakulteti za likovne umetnosti na Univerzi za umetnosti v Beogradu leta 1993. Poučuje estetiko in teorijo umetnosti (Fakulteta za glasbo, Beograd, in Interdisciplinarni študiji, Univerza v Beogradu), pa tudi “zgodovino moderne umetnosti in dizajna” ter “umetniški diskurz raziskovanja” na Fakulteti za arhitekturo v Beogradu. Med leti 1975 -80 je bil Šuvaković član konceptualistične skupine Grupa 143, v letih 1982 – 89 pa tudi član neformalne teoretične skupnosti “Zajednica za istraživanje prostora.” Od leta 2000 sodeluje s platformo “Teorija koja hoda.” Objavil je mnogo publikacij v srbskem, hrvatskem, slovenskem in angleškem jeziku, v zadnjem času sodeluje pri urejanju časopisov “Teorija koja hoda” in “AM Časopis za studije umetnosti i medija” v Beogradu.

Predavanje, ki bo v srbskem jeziku je del serije “Kratka šola parazitizma” v okviru programa razstave Tadeja Pogačarja Hribi in doline in rudna bogastva. Predavanje je organizirano v skupnem sodelovanju MSUM in Galerije P74.

Več o razstavi