Skip to main content
Novice

Predavanje kustosinje Christiane Erharter: Čebele v umetnosti

By 15 junija, 2017No Comments

20. 6. 2017, ob 18. 00

Vljudno vabljeni na predavanje kustosinje Christiane Erharter “Čebele v umetnosti” v Center in Galerijo P74 v torek, 20. junija 2017 ob 18. 00 uri.

Prispevek čebel k ekološkemu ravnovesju in varnosti preskrbe s hrano je nesporen. V zadnjih letih so čebele postale nekaj vsakdanjega v urbanem okolju. Fundacija ERSTE se je pridružila rastoči skupnosti urbanih čebelarjev z lastnimi čebeljnaki, lociranimi pod zlato kupolo Secesije v središču Dunaja in na Kampusu ERSTE v neposredni bližini glavne želežniške postaje in pisarne Fundacije ERSTE. Od svojega nastanka leta 2003, ko je fundacija nastala iz prve avstrijske varčevalne banke, je njihov logotip vključeval motiv čebele. Čebela kot simbol varčevalne banke je predstavljala njihovo filozofijo služenja skupnemu dobremu, več desetletij v številnih državah. Nabiralka medu ne označuje zgolj finančnih prihrankov. Predstavlja kulturno pomemben simbol, ki uteleša idejo skrbi za drug drugega.

Christiane Erharter je kustosinja in projektni vodja. Diplomirala je na Akademiji za likovno umetnost na Dunaju in zaključila podiplomski študij iz kritičnih študij na Univerzi Lund. Od leta 2006 je zaposlena v Fundaciji ERSTE, kjer je kurirala in sodelovala pri pripravi razstav mdr.: “Anna Jermolaewa: Good Times, Bad Times,” Zachęta National Gallery in Warsaw and Wrocław Art Center, 2015; “AT YOUR SERVICE – ART AND LABOUR”, Tehnični muzej Dunaj, 2012; Tehnički muzej Zagreb, 2014; “Gender Check – Femininity and Masculinity in the Art of Eastern Europe”, MUMOK, Dunaj, 2009. Njena področja raziskav vključujejo (pop) glasbo, vizualno umetnost in feminizem. Leta 2012 je sokurirala razstavo “Rosa Arbeit auf Goldener Straße” o queer umetniški praksi in sodelovala pri pripravi publikacije “Pink Labor on Golden Street”, ki je izšla leta 2015 pri Sternberg Press, Berlin.

Vabljeni!

S predavanjem zaključujemo razstavo Ekonomija narave v Centru in Galeriji P74.

Program Zavoda P.A.R.A.S.I.T.E. podpirata Ministrstvo za kulturo RS in MOL, Oddelek za kulturo.
Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je član Asociacije – društvo nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti.